Hlavní obsah

Taneční soubor složený z obézních tanečníků udivuje už dvě dekády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tak temperamentní zemi, jako je Kuba, se s vášní pro tanec rodí skoro každý. Ne každý se však rodí i s těmi správnými proporcemi. Taneční soubor Danza Voluminosa se už od roku 1996 snaží bojovat proti předsudkům a ukázat, že i obézní lidé umí projevit své emoce prostřednictvím tance.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Taneční soubor Danza VoluminosaVideo: Reuters

 
Článek

Kubánský taneční soubor Danza Voluminosa, česky Objemný tanec, je složený jen z mužů a žen, kteří trpí nadváhou. Skupina bojovala dvě dekády za to, aby ukázala, že i lidé s nadváhou mohou tancovat a předvést krásnou podívanou.

Minulý víkend oslavil soubor 20leté výročí plesem v kubánském Národním divadle, které sdíleli i s dalšími důležitými tanečními soubory na ostrově jako jsou Contemporary Dance a Acosta Dance.

Konceptem není nabídnout dokonalou taneční show, ale ukázat, že i lidé s nadváhou umějí vyjádřit své emoce na jevišti.

„Stále ještě tu jsou lidé s nadváhou, kteří pochybují o tom, že by tlustí lidé mohli něco dělat. Ve skutečnosti se domnívají, že když jsou tlustí, jsou vlastně postižení a moc toho nezmůžou,“ řekl agentuře Reuters člen soboru, tanečník a herec, Evaristo Valenti.

Stále se setkávají s opovržením

„Objemný“ soubor se skládá z několika desítek lidí, většinou žen, kterým se nesplnil sen být profesionálními tanečnicemi. Taneční skupina má své vlastní verze klasických baletů, jako je Labutí jezero či Carmen, ale nabízí i jiná představení s typicky kubánskými rytmy jako je rumba.

Mnoho choreografií bylo vytvořeno samotným zakladatelem Juanem Miguelem Masem, který používá hodně narážek a humoru, aby tanečníci byli blíže publiku, které je stálé přijímá s opovržením.

Nicméně jeden divák, který chtěl zůstat v anonymitě, měl jen slova chvály: ,,Ne každý má odvahu, obratnost a pružnost, aby dělal to, co dělají oni.“

Reklama

Výběr článků

Načítám