Hlavní obsah

Vynalézaví havanští rybáři loví ryby pomocí kondomů

Více než půl století hospodářského embarga Spojených států vůči Kubě udělalo mimo jiné z řady jejích obyvatel mistry ve vynalézání. S minimem finančních prostředků a omezeným sortimentem zboží na místním trhu si Kubánci dokážou poradit s ledasčím. Například havanští rybáři chytají ryby pomocí prezervativů, říkají tomu „balónkové rybaření“.

Foto: Ramon Espinosa, ČTK/AP

Kubánec chytá v Havaně ryby pomocí kondomů.

Článek

Stojí to jen pár centů za kondomy a z moře můžete vytáhnout rybu, která by vás jinak stála průměrný měsíční plat, citovala agentura AP jednoho z rybářů v Havaně. Juan Luis Roselló sedí několik hodin na havanském pobřežním bulváru Malecón a čeká, až se vítr od floridské úžiny obrátí. Jakmile se tak stane, vytáhne z kapsy čtyři kondomy, nafoukne je a přiváže na konec svého rybářského prutu.

„Nikdo nedokáže nahodit tak daleko,“ říká další z havanských rybářů, šestapadesátiletý Iván Muňo. Je jedním z desítek mužů, kteří každý večer přicházejí k moři, aby se svým podomácku vylepšeným rybářským náčiním lovili ryby až 300 metrů od břehu. Právě tam mohou chytit větší dravé ryby, například palamidy či kranase.

Foto: Ramon Espinosa, ČTK/AP

Neobvyklá metoda nese ovoce, rybáři si přijdou na slušné úlovky.

Pro velkou část Kubánců jsou malá loďka a palivo do ní příliš nákladné. Proto za velkými rybami na moře vyrážejí na podomácku vyrobených člunech z pneumatik či polystyrenu. Tyto nebezpečné techniky rybolovu však často pokutuje pobřežní stráž.

„Nemá cenu dostat pokutu 3000 pesos (asi 3000 Kč) a ještě přijít o výstroj,“ říká Leandro Casas. Balónkové rybaření je levnější a bezpečnější, a proto si získává stále větší oblibu. Není úplně jasné, odkud se tato balónková metoda vzala. „Prý někdo viděl video z Jihoafrické republiky, na kterém rybáři používali papírové draky,“ vysvětlil zrod kondomové rybářské techniky Casas.

Foto: Ramon Espinosa, ČTK/AP

Jakmile se otočí vítr, nafouknou rybáři kondomy a nahodí.

Prodávat ryby na Kubě bez licence je zakázané, ale všichni balónkoví rybáři říkají, že se jen snaží nakrmit své rodiny. Mnozí z nich se navíc domnívají, že běžní Kubánci by si od nich rybu stejně nekoupili, když mají měsíční plat v průměru 25 dolarů (asi 630 Kč). Dovolit si ji koupit může jen vyšší příjmová skupina, restauratéři nebo cizinci.

Vynalézavost balónkových rybářů ocenil i Alex Romero, šéf federace rybářů ve Staré Havaně. „Kubánci vždy dokážou důmyslně vyřešit problémy, aniž by utratili mnoho peněz,“ říká Romero.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám