Hlavní obsah

Mrtví tučňáci. To je hranice explicitnosti dokumentů, kterou vymezila BBC

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní dokumenty o zvířatech bývají mnohdy srdcervoucí. Není výjimečné, když spatříte slony umírající na vyhladovění či gazely marně kličkující před lvy. Stanice BBC se však rozhodla ve své nové sérii pořadu Zázračná planeta vytyčit určitou hranici. A ta byla stanovena na explicitním zobrazení smrti tučňáků. Důvod? Vypadají totiž jako „malí lidé”.

Foto: repro BBC, Profimedia.cz

Zázračná planeta 2 ukáže lidem drsný boj tučňáků o přežití. Diváci však neuvidí vše, co viděli filmaři na místě.

Článek

Dokumentární série Zázračná planeta odvysílaná v roce 2006 byla úchvatná a mnohdy děsivá zároveň. Ve Velké Británii právě odvysílali první epizodu nové série tohoto dokumentárního seriálu, kde lidé mimo jiné viděli, jak jsou mláďata leguánů škrcena k smrti hady či krabi oslepováni kyselinou.

Pro slabé povahy nepěkný pohled. Zdroj blízký BBC však uvedl, že i tvůrci tohoto seriálu musí být opatrní, když jde o zvířata s lidskými rysy. Když tak přišlo na záběry z největší světové kolonie tučňáků na ostrově Zavodovski Island nedaleko Antarktidy, byly zavedeny jisté hranice toho, jak moc brutální záběry mohou být použity. Informoval o tom britský Daily Mail.

Producenti programu popsali, že na ostrově, který je domovem tučňáků uzdičkových, viděli hrůzné výjevy smrti a totálního zničení.

„Byla to úplná jatka. Vážně to trhalo srdce sledovat, jak se snaží dostat nahoru na pláž, krvácející a se zlomenýma nohama. Odpolední pláž byla místem jedné velké hrůzy,” uvedla Liz Whiteová, která se na tvorbě pořadu podílela.

Zranění ano, mrtví ne

Nejvíce explicitní scény tak ukazují jednoho tučňáka s krvavým břichem, dalšího se zlomenou novou a obecnější záběry, ve kterých je patrné, jak vlny narážejí tučňáky na skály. Člověk z produkce nyní informoval, že v dokumentu nebyly přímé záběry umírajících a mrtvých tučňáků, protože s nimi diváci velmi silně soucítí.

„S tučňáky je to doopravdy složité, protože vypadají jako malí lidé. Malí lidé oblečení do slavnostních fraků. A protože jsou na ně lidé velmi citliví, musíte být velice, ale doopravdy velice obezřetní. Diváci si vás sledováním vašeho dokumentu berou do svých domovů. Bylo důležité jim ukázat, co je v sázce a jak obtížné to je. Zobrazení těch dvou zraněných tučňáků ale stačilo. Nemusíte lidem ukazovat mrtvé tučňáky, protože stačí slovně říci, že nepřežili,” popsal zdroj detailně choulostivou situaci.

Nová šestidílná série navazuje na původní dokumentární sérii z roku 2006. Natáčela se tři roky a tvůrci kvůli výjimečným záběrům podnikli celkem 117 filmařských výprav. A už po odvysílání prvního dílu je jasné, že BBC stvořila dokumentární skvost, který bude v tomto žánru ještě dlouhá léta patřit k naprosté špičce.

Reklama

Výběr článků

Načítám