Hlavní obsah

Mladík se probudil z kómatu a mluvil jiným jazykem

Šestnáctiletý Reuben Nsemoh z americké Georgie utrpěl při fotbalovém zápase tak těžký otřes mozku, že upadl na několik dní do kómatu. Když se vzbudil, nebyl schopný komunikovat v angličtině, ale zato mluvil plynně španělsky. Před úrazem přitom v tomto jazyce ovládal jen základy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Reuben minulý měsíc během zápasu skočil pro míč, jenže dobíhající hráč ho kopl do hlavy, uvedla na svém webu místní rádiová stanice WSB. Náraz byl tak silný, že mladík upadl do bezvědomí a v nemocnici strávil tři dny v kómatu.

Reuben Nsemoh.

Po probuzení všechny šokoval, když nebyl schopný promluvit anglicky. Místo toho ze sebe sypal jednu španělskou větu za druhou. Jeho kamarádi a bratr sice španělsky mluví a jazyk před ním používali, jenže Reubenova parketa to rozhodně nebyla, dohromady dal jen pár frází.

Vlivem úrazu se ale všechna zaslechnutá slova zřejmě dostala na povrch z podvědomí a z Reubena byl skoro rodilý mluvčí. Podobné případy se občas stávají a změny mohou být i permanentní, což však nebude případ mladého Američana.

Jeho angličtina se mu pomalu vrací a je na dobré cestě k uzdravení. Poté se chce vrátit i k fotbalu. „Je to moje vášeň a jednou bych se tím chtěl živit,“ uvedl pro WSB.

Jeho trenér Bruno Kalonji ale trvá na tom, že pokud má opět hrát, bude muset nosit helmu. Naráží tím na to, že pro Reubena se jedná už o třetí otřes mozku způsobený při fotbale.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám