Hlavní obsah

Z Rožmberka vytahují rybáři kapry, jaké už řadu let nepamatují

Právo, Vladimír Vácha

Typické podzimní počasí, jaké si rybáři při výlovech přejí, a několik stovek natěšených diváků, kteří si nechtěli nechat ujít zahájení třídenního výlovu největšího českého rybníka. Tak vypadalo páteční ráno na hrázi Rožmberka.

Výlov rybníka RožmberkVideo: Vladimír Vácha, Právo

 
Článek

„Úlovek je až nečekaně výborný. Jsem tady už 32 let, ale málokterý rok by se dal srovnat s tím letošním. Průměr ryby se pohybuje až kolem čtyř a půl kilogramu. Kolem devadesáti procent lovených ryb je právě takových. Kdo chce vidět opravdu krásnou rybu, ať se přijede o víkendu podívat na Rožmberk,“ pochvaloval si po prvním zatažení sítí v rozhovoru s Právem Jan Hůda, předseda představenstva Rybářství Třeboň Holding.

Letos rybáři počítají, že z Rožmberka vyloví kolem 150 tun ryb, většinou kaprů, ale v menší míře i dravců, jako jsou štika či candát. Zda v sítích uvízne i místní sumec, si netroufají odhadnout.

„Bohužel ten největší a nejznámější maskot zdejších rybníků, kterému jsme říkali Standa, jehož domovem byl Rybník Svět, už odešel do rybího nebe a kouká se na nás od svatého Huberta, ale máme zde jiné krásné ryby,“ podotkl Hůda.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Letošní výlov je nadprůměrný.

Jak bude vypadat vánoční trh, nechtěl šéf třeboňských rybářů předjímat.

„Jsme teprve na začátku, Rožmberk je jeden z prvních asi dvou stovek rybníků, které budeme na podzim lovit. Naopak Svět přijde na řadu téměř na závěr, ke konci listopadu. Nechvalme proto dne před večerem. Jsem ale přesvědčen, že na vánoční trh dodáme pořádné ryby. Jinak si to čeští rybáři ani dovolit nemohou,“ konstatoval Hůda.

O cenách nechtěl spekulovat, prý je přizpůsobí tak, aby se ryby prodaly, ale rozhodně nepůjde o žádný obrovský cenový skok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám