Hlavní obsah

Takhle to bude vypadat při zemětřesení, varují v Japonsku

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko leží v jedné ze seizmicky nejaktivnějších oblastí světa, zemětřesení jsou tam tedy velmi častá. Vláda proto minulý týden zveřejnila videa ukazující, jaké následky by v Tokiu a centrální části země mělo opravdu silné zemětřesení. Cílem je připravit obyvatele na nejhorší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonská vláda zveřejnila animaci průběhu a následků zemětřeseníVideo: Cabinet Office of Japan, Reuters

 
Článek

Počítačová animace simuluje škody, jaké by nastaly v Tokiu v případě zemětřesení o síle 7,3 Richterovy škály. K takovému zemětřesení by podle vlády mohlo dojít kdykoliv.

Odborníci uvedli, že následkem takového zemětřesení by v Tokiu zahynulo asi 23 tisíc lidí. Více než 600 tisíc budov by se zřítilo nebo by je zničily požáry. Zhruba půlka z 13 miliónů obyvatel města by byla bez proudu a 90 procent mobilních sítí by zkolabovalo.

Zemětřesení by způsobilo škody ve výši 950 miliard dolarů (22,8 biliónu korun). K více než dvojnásobným škodám by došlo v případě, že by zemětřesení zasáhlo oblast centrálního a západního Japonska, kde se nachází mnoho průmyslových podniků. Obavy jsou namístě. Vládní zpráva totiž odhaduje, že v tomto regionu dojde se 70procentní pravděpodobností v příštích 30 letech k zemětřesení o síle větší než devět stupňů Richterovy škály. Tedy k podobným otřesům, jaké zemi zasáhly v březnu roku 2011.

Obyvatelé jsou proto nabádáni, aby doma měli zásoby potravin a vody alespoň na tři dny, nejlépe ale na týden. Firmy by pak v případě zemětřesení neměly posílat zaměstnance domů, aby nedošlo k ucpání silnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám