Hlavní obsah

Příběh starého zmrzlináře dojal tisíce lidí, darovali mu milióny

Novinky, vps

Devětaosmdesátiletý Fidencio Sanchez více než 20 let chodil po Chicagu s chladírenským vozíkem a prodával nanuky. Nedávno zemřela jeho dcera a on se k této práci musel vrátit, aby se mohl postarat o vnoučata. Jeden ze zákazníků jeho příběh zveřejnil a spustil kampaň, v níž cizí lidé vybrali značný obnos, aby mohl Sanchez přestat pracovat a jít opět do důchodu.

Příběh stárnoucího zmrzlináře dojal širokou veřejnost. Lidé pro něj vybrali miliónyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Sanchez s prodejem nanuků přestal teprve před čtyřmi měsíci, jenže v červenci zemřela jeho dcera a jeho žena, která taktéž prodávala zmrzlinu, onemocněla.

„Říkali jsme si, co budeme dělat. Musíme přece platit účty,“ citoval prodavače web ABC News.

Každý den brzo ráno proto vyrazil ven s vozíkem a pracoval až do večera, aby uživil svou manželku a vnoučata.

Stačila jedna fotka

Jednoho dne si u něj zmrzlinu kupoval Joel Cervantes Macias, kterého pohled na shrbeného staříka tlačícího bílý vozík zaskočil. Vyslechl si jeho příběh, nakoupil 20 nanuků a poté zveřejnil jeho fotografii na svém facebookovém profilu.

Jeho příspěvek zaujal stovky lidí, takže Macias společně s kamarádem založil kampaň na webu GoFundMe, kde lidé mohou přispívat na různé příležitosti.

„Zlomilo mi to srdce, když jsem viděl toho muže, který by si měl užívat důchodu,“ psal Macias na stránce kampaně.

Cílem bylo vybrat tři tisíce dolarů, aby si zmrzlinář trochu přilepšil, ale věci nabraly rychlý spád. Do středy ráno českého času, tedy za čtyři dny po spuštění kampaně, totiž lidé poslali přes 320 tisíc dolarů (7,7 miliónu korun).

Sanchez se o dobročinnosti ostatních dozvěděl v neděli během návštěvy kostela a i přesto, že by si mohl konečně dopřát klidu, nejprve prohlašoval, že hodlá pracovat dál. V pondělí ale agentura Reuters informovala, že se opravdu chystá skončit a věnovat se výchově vnoučat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám