Hlavní obsah

Londýn je fajn, jen nechoďte do čtvrtí s černochy, radily čínské aerolinky pasažérům

Novinky, vps

Státní čínské aerolinky Air China se omluvily za článek, který vyšel v jejich palubním magazínu. Pasažérům sděloval, že Londýn je bezpečné místo, jen je potřeba dávat pozor ve čtvrtích obývaných Indy, Pákistánci nebo černochy. Časopis navíc společnost stáhla z oběhu.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Air China. Ilustrační foto.

Článek

Magazín, jehož název by se dal přeložit jako „Křídla Číny“, svým pasažérům radil v článku věnovaném hlavnímu městu Spojeného království.

Fotku části textu tweetovala čínská novinářka Cha-ce Fanová, která si článek přečetla během úterní cesty do Londýna. Napsala, že je velkým fanouškem města, v němž nějakou dobu žila během studia. Dál se ptala starosty Sadiqa Khana, co si o tom myslí.

„Londýn je bezpečné město na cestování, ale je potřeba dávat pozor při vstupu do čtvrtí obývaných hlavně Indy, Pákistánci a černochy,“ stálo v článku, který byl vytištěn v mandarínštině a angličtině. „Radíme turistům, aby v noci nechodili ven sami, a ženám, aby je vždy během cestování někdo doprovázel,“ uváděl dále článek.

Článek radící pasažérům, aby si dávali v některých čtvrtích pozor.

Článek okamžitě vzbudil pozdvižení na sociálních sítích, kde ho uživatelé označovali za urážlivý a rasistický. Poslanec Vivendra Sharma v reakci na text žádal čínského velvyslance v Británii o omluvu, uvedl web BBC News.

Ta přišla ve čtvrtek, kdy se Air China omluvily s tím, že se jednalo o chybu vzniklou při korektuře článku a v žádném případě to nereprezentovalo názor magazínu. Aerolinky zároveň požádaly vydavatele časopisu, což je jejich sesterská společnost Air China Media, aby publikaci stáhl.

„Okamžitě stáhneme všechny výtisky. Poučíme se z toho a zlepšíme naše vedení, aby se v budoucnu už nic podobného nestalo. Zároveň se omlouváme všem pasažérům a čtenářům, kterých se to dotklo,“ citoval web stanice CNBC z prohlášení společnosti.

Jedná se o další z řady s Čínou spojených případů, který vyvolal nespokojenost kvůli rasismu. Například letos v květnu v Číně vysílali reklamu na prací prostředek, jenž v pračce udělal z černocha Číňana. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám