Hlavní obsah

I malá chyba může znamenat konec. Letecké závody objektivem reportéra Novinek

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se nad východoněmeckým Lausitzringem konal letecký závod série Red Bull Air Race, v němž se představili i oba čeští piloti, kteří v této soutěži startují. Martin Šonka obsadil velmi dobré čtvrté místo a Petr Kopfstein skončil jedenáctý. Ve fotogalerii se můžete podívat na akci tak, jak ji zachytil reportér Novinek.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Petr Kopfstein a jeho pestrobarevné letadlo.

Článek

Na Lausitzring to není z České republiky daleko, na závod se proto vydalo mnoho českých fanoušků, aby podpořili oba naše piloty.

Letošní nováček Petr Kopfstein v trénincích předvedl, že v něm dřímá velký potenciál, kvalifikace už ale byla o něco slabší a v závodě nepostoupil přes první kolo. Do nadcházejících závodů ale nasbíral další cenné zkušenosti.

Šonka v sobotní kvalifikaci skončil třetí, jenže v neděli před závodem ho vedení závodu kvůli překročení limitu otáček motoru diskvalifikovalo, a byl tak přeřazen na poslední místo.

V souboji s vítězem kvalifikace Nigelem Lambem dostal penalizaci za špatný průlet brány a s jeho nadějí na postup to vypadalo mizerně. Penalizaci se ale nevyhnul ani Angličan a Šonka nakonec v dost možná nejdramatičtějším duelu závodu zvítězil.

Let na Lausitzringu z pohledu českého pilota Petra KopfsteinaVideo: Petr Kopfstein, Team Projekt Spielberg

V dalším kole proti Michaelu Goulienovi z USA předvedl perfektní výkon a jasně postoupil mezi nejlepší čtyřku. V posledním letu na to ale nedokázal navázat. Skončil čtvrtý, když ztratil především v obou otočkách.

„Chtěl jsem moc vyhrát,“ přiznal Šonka bezprostředně po závodě vlastní chybu.

Vítězství vybojoval Australan Matt Hall, který ke zklamání domácích diváků porazil Němce Matthiase Dolderera. Třetí skončil Pete McLeod z Kanady.

V lepší výsledek můžou oba čeští piloti doufat v posledních dvou závodech šampionátu, které se budou konat v americkém Indianapolis a Las Vegas.

Reklama

Výběr článků

Načítám