Hlavní obsah

Z policejní úschovy se vyklubal nebývalý podvod, který připravil seniorku o peníze

Právo, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarsko je považováno za zemi, kde můžete nechat stát kolo na ulici a druhý den ho tam najdete. Je dobře nemuset se bát o svůj majetek, natož o peníze. Jenže i pod Alpami se zřejmě potulují vykukové, kteří přemýšlejí, jak se dostat snadno k penězům a vyhnout se riziku polapení. Jak si všiml deník Blick, vynalézavost nezná mezí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

A protože všude jsou senioři a mají vnoučata, jsou právě starší lidé náchylní k nedůvěře vůči bankám a důvěřiví k domácí úschově těžce vydělaných peněz. Doma by jim nemělo nic hrozit, jenže i ve Švýcarsku se stává, že vnoučci oberou babičku či dědu o nějaký ten peníz.

Od této myšlenky není daleko k nápadu, „pomoci“ seniorům chránit finance. Tak tomu bylo i v kantonu Graubünden, kde zazvonil telefon u pětasedmdesátileté paní, v němž muž spisovnou němčinou oznamoval zahájení nové celostátní policejní akce na ochranu před nezvedenými vnuky. Není na tom nic divného a policii se má věřit.

Nebyl problém přesvědčit spořivou seniorku, že muži zákona vezmou její peníze do úschovy, což je lepší než domácí trezor. Domluvili termín, kdy „policista“ finance převezme. Bylo toho 45 tisíc švýcarských franků (1,1 miliónu korun). Podali si ruce a žena byla ráda, že nemusí mít obavy, že by nějakým trikem přišla o úspory.

Za pár dní se o ni pokoušely mdloby. Zjistila totiž, že údajná policejní akce je báchorka a že policie radí při každé akci, při níž jde o velké peníze, k opatrnosti tím spíše, mluví-li podvodník spisovnou němčinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám