Hlavní obsah

Číňané představili autobus, který „pojídá” auta, má pomoci dopravě i ovzduší

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autobus, který má vyřešit dopravní zácpy tak, že auta jezdí pod ním, byl začátkem srpna poprvé otestován v provincii Che-pej. Inovativní vozidlo zvané Transit Elevated Bus (TEB-1) pomalou rychlostí jelo po kolejích a otevřelo se návštěvníkům, kteří ho mohli zevrubně prozkoumat uvnitř.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína představila první verzi futuristického autobusu TEBVideo: Reuters

 
Článek

Autobus je 22 metrů dlouhý, necelých 8 metrů široký a zhruba 5 metrů vysoký a dokáže pojmout až 300 pasažérů. Podle People’s daily, oficiálního listu Čínské komunistické strany, se lokální úřady o pozitivní výsledky testů nebály. Vozítko ovšem potřebuje nadále ještě několik úprav, než bude moci do provozu.

K uvedení konceptu autobusu došlo už kolem roku 2010 na výstavě High-Tech Expo v Pekingu. Autobus má vyřešit problémy se zácpami ve velkých čínských městech, podle některých kritiků se však bude jednat jen o další komplikaci k vzhledem už tak chaotické dopravě.

Dopravní prostředek připomíná spíše vlak či tramvaj než autobus, jelikož jezdí na speciálních kolejích. Cílem projektu není vyřešit pouze zácpy, ale také znečištění vzduchu, jelikož by vozidlo nemělo vypouštět tolik zplodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám