Hlavní obsah

Město rozdává odměny řidičům, kteří zastaví na přechodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínští řidiči jen zřídka zastavují na přechodech pro chodce, i když to od nich vyžadují pravidla silničního provozu. A proto se nyní město Le-kching ve východočínské provincii Če-ťiang rozhodlo řidiče motivovat - rozdává odměny těm, kdo před zebrou zastaví, napsal list The Times.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Řidiči, které zaznamenají bezpečnostní kamery či policejní příslušníci, že před přechodem pro chodce zastavili, mohou dostat odměnu ve výši 100 jüanů (asi 250 korun) a dostanou se do loterie, v níž mohou vyhrát tunu benzínu.

Naopak ti, kdo chodcům na přechodu přednost nedají, se dočkají veřejného zostuzení v místních sdělovacích prostředcích a na řidičském kontě jim přibudou trestné body.

Čína patří k zemím s nejhorší bilancí dopravních nehod na světě, odhaduje se, že tu ročně na silnicích zemře 260 000 lidí. To představuje zhruba 21 procent celosvětového počtu obětí dopravních nehod. Šest z deseti obětí v Číně přitom tvoří chodci, cyklisté a motocyklisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám