Hlavní obsah

Do ostravské zoo dorazila hrošice z Británie, aby oživila chov

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Ostravská zoologická zahrada získala mladou samici hrocha obojživelného. Na doporučení vedoucího Evropské plemenné knihy pro hrochy obojživelné byla do zoo přivezena počátkem července z Velké Británie. Jedná se teprve o třetího hrocha, který byl během téměř 50leté ostravské historie chovu tohoto zvířete do zoo přivezen. Právo o tom informovala mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Foto: Zoo Ostrava

Hrošice připutovala do Ostravy z anglické Zoo Whipsnade.

Článek

„Hrošice má dva a půl roku a přivezli ji k nám z anglické zoologické zahrady Whipsnade. Zatím pobývá v chovatelském zázemí pavilónu Tanganika a aklimatizuje se. Postupně se bude seznamovat s novým prostředím a zvykat si na další prostory. Příležitostně ji budou moci návštěvníci vidět ve venkovním výběhu,“ líčila mluvčí zoo.

Chov hrochů v ostravské zoo odstartoval v roce 1967 dovozem šestileté samice, která v Ostravě žila až do své smrti v roce 2009. Druhým hrochem byl v roce 1968 přivezený roční samec, který v zoo žije dodnes.

„Chov těchto majestátních zvířat tak má v Zoo Ostrava dlouholetou tradici a během tohoto období zaznamenal několik významných mezníků: první mládě se v Ostravě narodilo 30. ledna 1972. Byla to samička a stala se vůbec prvním hroším mládětem v celém tehdejším Československu,“ popisovala Nováková s tím, že v roce 2005 se hroch stal také erbovním zvířetem ostravské zoo.

V Ostravě se narodilo 32 hrochů

V roce 2006 pak byla zoo pověřena Evropskou asociací zoologických zahrad a akvárií vést a vydávat Evropskou plemennou knihu hrochů obojživelných. O přesunu většiny těchto zvířat mezi zoologickými zahradami v Evropě se rozhoduje v Ostravě.

„Do dnešního dne se u nás narodilo celkem 32 hrochů, z nichž 18 se podařilo odchovat. Tím se ostravská zoologická zahrada stala nejúspěšnějším chovatelem v České republice,“ uvedla mluvčí.

Hroch obojživelný se stal vinou člověka ohroženým druhem. V zoologických zahradách jich žije kolem dvou stovek.

„Původně se vyskytoval také po celé délce Nilu, dnes je už jen na jeho horním toku. Kolik hrochů v africké přírodě žije, nevíme. Odhaduje se, že je to kolem 125 až 148 tisíc zvířat,“ sdělila Nováková. Letos má proběhnout nové sčítání hroší populace ve volné přírodě, do něhož se zapojí i ostravská zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám