Hlavní obsah

Omyl banky změnil Němce na miliardáře

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den, kdy se Armin S. (38) stal z hodiny na hodinu miliardářem, začal bolehlavem. Obchodník s cennými papíry z německého Frankfurtu nad Mohanem měl za sebou bouřlivou noc. Jeho známý slavil v klubu narozeniny, takže Armin řádil jako zamlada, což mimo jiné prozradilo hned několik selfies.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když usedal v pátek ráno před sedm počítačových obrazovek ve své kanceláři, utěšoval se, že přečká pár hodin a pak už ho čeká víkend. Zběžně prolétl e-maily a pak se už - nepříliš soustředěně - ponořil do aktuálních kurzů. Aniž by nad tím příliš dumal, skoro mechanicky koupil za 326 400 eur (8,8 mil. korun) certifikáty.

Fotografie pořízená chytrým telefonem pak zachytila další sumu, 163 miliónů eur (4,4 mld korun). To je hodnota jeho depozitních certifikátů po nákupu, potvrzená bankou. Armin S., ženatý a bezdětný, se zčistajasna zařadil mezi velice bohaté.

Zasloužila se o to chyba. Kdosi v bance BNP Paribas se očividně zmýlil. Banka sice převedla správný počet „kusů“, tedy podílových listů, avšak jiných - místo, aby každý z nich měl hodnotu 108,2 eura (2 920 korun), jak si Němec objednal, skutečná hodnota činila 54 312 eur (1,47 mil. korun) za kus.

Banka celý týden mlčela

V obchodování s akciemi a cennými papíry takové omyly nebývají výjimečné. V žargonu se jim říká „chyba tlustého prstu“. Obchodník se kupříkladu rozhodl prodat tisíc akcií, avšak ve skutečnosti se zbavil miliónu - prostě proto, že příliš dlouho tiskl na klávesnici nulu.

Například svého času největší obchodník s americkými akciemi Knight Capital Group v roce 2012 skoro zbankrotoval, když jeho počítače zadaly chybné pokyny, které nešlo vzít zpět. Chyba v obchodování v říjnu 2014 vystrašila japonské akciové trhy, když neznámý makléř zadal - a rychle zrušil - pokyny k obchodování s akciemi v celkové hodnotě 68 biliónů jenů (tehdy 13,6 biliónu korun), což je více než velikost švédské ekonomiky.

Protože podobné mýlky zaviněné překlikem by mohly vyústit až do zhroucení akciových trhů, mohou být poměrně rychle a snadno napraveny. Při menších objemech se dodržuje nepsané pravidlo dvou hodin, při rozsáhlejších do nejbližšího pracovního dne, přesněji řečeno do 11 hodin. Pozoruhodné na případu Armina S. je to, jak BNP Paribas, jež měla na korekci čas do pondělí do 11 hodin, na „kiks“ reagovala. Nijak.

Teprve týden po transakci se BNP ozvala. Obchod byl omyl, zaslání cenných papírů se neuskuteční. Němci, jemuž v ruce zůstalo jen potvrzení o nákupu, pak ještě sdělila, že tím pro ni záležitost skončila.

Právník si věří

Pro Armina S. nikoli. Najal si právníka, je připraven banku žalovat. Advokát Mario Bögelein se specializuje na obchodování na burze. „Banka si tak dlouho nevšimla tak obrovského pochybení, chovala se nedbale a lehkomyslně. Překročila dokonce i lhůtu pro storno chyb,“ vypočítává právník, který vyhlídky svého mandanta hodnotí „jako výrazně nadprůměrné“.

Armin S. je odhodlán si to, o čem je přesvědčen, že mu patří, vybojovat, ačkoli náklady budou obří. Jen případný soud první instance spolyká odhadem 900 tisíc eur (24,3 mil. korun). „Našel jsem si společníka, který mě finančně podporuje,“ svěřil se týdeníku Focus. Armin S., jenž od roku 2011 pracuje sólově, věří, že na konci soudních tahanic se stane miliardářem. A nejen na papíře.

Reklama

Výběr článků

Načítám