Hlavní obsah

Prudký vítr málem odfoukl meteorologa

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro už je nějaký čas tady, ale v USA na vrcholu 1917 metrů vysoké hory Mount Washington stále panují kruté podmínky. Důkazem je v pondělí zveřejněné video, které ukazuje, jak dva meteorologové z tamní observatoře umístěné na vrcholu hory zápolili s větrem o rychlosti 175 kilometrů za hodinu.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve větru o rychlosti 175 km/h se nedalo téměř pohybovatVideo: Mount Washington Observatory

 
Článek

Na videu jsou Mike Dorfman a Tom Padham, kteří se rozhodli, že si užijí trochu legrace a ukáží, jak silný vítr tam může foukat. Padham tak v jednu chvíli vyskočil do vzduchu, jen aby ho silný poryv srazil na zem a kousek vláčel sněhem. Pak zase předváděl, jak náročné je jít proti směru foukání.

Námaze se nelze divit, v tu chvíli totiž na vrcholu foukal vítr o rychlosti 109 mil za hodinu (175 km/h). Je to vysoké číslo, stále má však daleko do 231 mil za hodinu (371 km/h) naměřených v roce 1934. Dodnes je to na území USA rekordní hodnota.

„Budova observatoře na vrcholu má betonové stěny tlusté tři stopy (90 centimetrů) a okna z tří vrstev neprůstřelného skla. I s touto ochranou je slyšet neustálý hukot větru,“ napsal Dorfman na webu observatoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám