Hlavní obsah

Žena vrátila vypůjčenou knihu po 67 letech

Novinky, vps

Po více než 67 letech se do knihovny v novozélandském Aucklandu vrátila kniha vypůjčená v prosinci 1948. Žena, která ji u sebe měla dlouhá desetiletí, pokutu za opožděné vrácení neplatila.

Foto: Auckland Libraries

Kniha se vrátila po 67 letech

Článek

„Dnes k nám přišla skvělá zákaznice s přiznáním. Jako dítě chodila do naší knihovny, dokud se neodstěhovala z Aucklandu, kam si s sebou omylem vzala jednu naši knihu. Dnes se jí konečně podařilo vrátit ji,“ napsala knihovna minulý týden na svém facebookovém profilu.

Knihu „Myths and Legends of Maoriland“ vrátila ve velmi dobrém stavu a knihovna jí ani nenaúčtovala pokutu.

„O knihu se starala tak dobře, že ji prostě nemůžeme pokutovat. Jsme ohromeni, že ji vrátila a řekla nám svůj příběh,“ stálo dále v prohlášení.

Dle pravidel z doby, kdy si žena knihu vypůjčila, by pokuta činila bez započtení inflace 102 liber (tehdy se na Novém Zélandu platilo ještě novozélandskou librou). Dnes si knihovny účtují za den zpoždění jeden dolar, a pokuta by tak byla astronomická.

Žena knihovnici Zoe Corneliusové, která měla službu, nesdělila svou totožnost, jen uvedla, že do Aucklandu přijela navštívit rodinu a při té příležitosti vrátit knihu. Knihovna záznamy ze 40. let nemá, takže identita ženy nejspíše zůstane tajemstvím.

Reklama

Výběr článků

Načítám