Hlavní obsah

První elektrická kytara muzikanta Lese Paula jde do aukce

– New York

Slavná kytara „Black Beauty“ amerického jazzového kytaristy Lese Paula a především průkopníka vývoje elektrické kytary, jde do dražby. Fanoušci tak mají jedinečnou možnost tento nástroj vlastnit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První elektrická kytara Lese Paula jde do aukceVideo: Reuters

 
Článek

Kytara se Paulovi dostala do rukou již v roce 1954. Původně byla obyčejná, během následujících dvaceti let se muzikantovi podařilo ji natolik upravit, že vznikl úplně nový typ kytary s úplně novým zvukem. Mnozí proto Paula označují za otce a krále rock and rollu.

„Byla to vůbec první kytara vytvořená právě Lesem Paulem. Díky němu se zrodily tisíce a tisíce nástrojů, které se této kytaře podobaly. V té době si pravděpodobně každý brnkal u sebe doma v ložnici a užíval si ten jedinečný zvuk. Byla to skvělá zábava pro každého,“ prozradil prezident aukce Arlan Ettinger.

„Je to nejkrásnější kytara, která kdy byla vyrobená. Je z toho nejjemnějšího dřeva. Dneska pravděpodobně ani v těch největších kytarových obchodech neseženete nástroj, který by se tomuto kousku podobal. Ale význam kytary je především ten historický a průkopnický, protože stála u zrodu hudebního vývoje,“ doplnil Ettinger.

Muzikant Les Paul, vlastním jménem Lester William Polsfuss, se o hudbu začal zajímat už v osmi letech, kdy začal hrát na harmoniku. Poté ho zaujalo také banjo, ale nakonec jej uchvátila právě kytara.

Samotná dražba proběhne už 19. února v New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám