Hlavní obsah

Cennost za milióny používala rodina desítky let jako zarážku na dveře

Novinky, vps

Ve Velké Británii se v aukci vydražila vzácná čínská miska z 18. století za 150 tisíc liber (pět miliónů korun), kterou její předchozí majitelé používali více než 40 let jako zarážku na dveře. O její skutečné ceně až donedávna nic netušili, napsal list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Čínská dřevěná nádoba z 18. století vynesla majitelce víc, než se čekalo.

Článek

Dřevěnou nádobu, která pravděpodobně sloužila jako odkladiště nástrojů písaře, nechala nedávno ocenit aukční společností Sworders jedna Britka. Nepřála si zveřejnit svou identitu, ví se jen, že jí je něco přes 50 let a cennost zdědila.

„Zdědila ji před mnoha lety po otci. Ten ji koupil v antiku před desítkami let, kdy čínské starožitnosti nebyly tak ceněné. Ačkoliv byla používána jako zarážka dveří, všimla si, že je docela hezká, a nechala ji ocenit,“ řekl licitátor Guy Schooling o nádobě s rytinami, které zobrazují čínský lidový příběh s názvem Sto chlapců.

Britka původně doufala, že získá alespoň deset tisíc liber (333 tisíc Kč), za něž si chtěla koupit nové auto. Odborníci z aukční síně stanovili cenu na dvojnásobek, tedy 20 tisíc liber.

Samotná aukce předčila veškerá očekávání, když se přihazování zastavilo na více než sedminásobku odhadní částky. Žena tak obdrží 150 tisíc liber, přičemž nový majitel zaplatí včetně všech provizí 180 tisíc liber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám