Hlavní obsah

Návrhář se inspiroval čapály, tvrdě ale narazil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové sandály britského návrháře Paula Smithe, které jsou založené na tradičních pákistánských „čapálech“, pobavily obyvatele Péšávaru, odkud tento druh obuvi pochází. Důvodem jejich posměchu je nejen jejich cena 500 dolarů (asi 10 000 Kč), ale i to, že design Paula Smithe je podle nich nemoderní.

Foto: Profimedia.cz

Sandály britského návrháře Paula Smithe

Článek

Pákistánci v posledních dnech zaplavili internetové komunitní sítě, aby vynadali Paulu Smithovi za to, že pro své sandály „Robert“ ukradl design tradičních péšávarských čapálů. Ale v Péšávaru na severozápadě země jsou obchodníci spíš pobaveni, protože Paul Smith podle nich zvolil design, který je nemoderní.

„Tenhle vzhled je hrozně zastaralý. Občas o ně požádali muži, kterým je 60 nebo 70 let,“ řekl agentuře AFP Kamrán Chalíl z místního obchodu s obuví.

Naleštěné sandály z černé kůže s tenkou podrážkou a otevřenou špičkou, jaké uvedl na trh Paul Smith, už se dávno v Péšávaru nenosí, potvrzuje Farhád Ulláh, jehož rodina vyrábí boty ve městě už 70 let. „Můj otec tenhle design šil, ale já už ho nedělám, protože po něm není poptávka,“ řekl. „Jen občas je chtějí na zakázku ušít vojáci nebo policisté ve výslužbě.“

Čapály jsou v Pákistánu všudypřítomné. Milují je muži všech společenských tříd, hlavně kvůli pohodlí a odolnosti. Běžně se prodávají v přepočtu za pět až 20 dolarů (asi 100 až 400 korun).

„Musel bych být šílený, abych dal za sandály 50 000 rupií, když je můžu koupit za 1500 nebo 2000 rupií,“ řekl šestačtyřicetiletý Mansúr Chán, který čapály pravidelně nosí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám