Hlavní obsah

Lékaři našli v těle 84leté ženy 44 let starý plod

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šok zažili v pátek lékaři v nemocnici v brazilském městečku Natividade. Ukázalo se totiž, že žena, kterou přijali s bolestmi břicha, má ve svém těle přes 40 let starý kalcifikovaný (zvápenatělý) plod.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žena, jejíž identita nebyla zveřejněna, podle brazilských médií otěhotněla před 44 lety. Měla silné bolesti, tak zašla za léčitelem ve vesnici, kde žila, a ten jí dal léky, které jí ulevily.

„Její břicho už pak nerostlo a dítě se nehýbalo a ona si tak myslela, že potratila,“ řekla brazilskému zpravodajskému serveru G1 lékařka Gesneria Saraiva Kratkaová z nemocnice ve městě Palmas, kam byla žena převezena.

Plod v ní ale zůstal. K tomuto jevu dochází, když plod zemře během mimoděložního těhotenství. Označuje se jako lithopedion nebo laicky jako „zkamenělé dítě“. Lékaři plod původně na ultrazvuku neviděli, odhalil ho až rentgen.

Brazilka lékařům řekla, že nemá v úmyslu nechat plod odstranit, Kratkaová ale doufá, že změní názor. Jinak by jí totiž hrozily další zdravotní komplikace.

Před dvěma měsíci obletěla svět zpráva o stejném případu z Kolumbie. Tam našli lékaři v těle 82leté pacientky 40 let starý plod. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám