Hlavní obsah

Pro lékaře to byl šok. Ženě našli v těle 40 let starý plod

Novinky, vps
Bogota

Hodně neobvyklý případ museli v posledních dnech řešit lékaři v jedné nemocnici v kolumbijské Bogotě. V neděli přijali na pohotovosti 82letou ženu s bolestmi břicha, jejichž příčina všechny šokovala. Jak totiž lékaři zjistili, v břišní dutině měla 40 let starý kalcifikovaný (zvápenatělý) plod, napsala ve čtvrtek agentura Reuters.

Seniorka měla v těle 40 let starý plodVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Po přijetí do nemocnice se předpokládalo, že žena, jejíž identita nebyla zveřejněna, trpí obyčejnou střevní chřipkou. Lékař, který ji vyšetřoval, si ale všiml něčeho neobvyklého v její břišní dutině a v domnění, že by se mohlo jednat o žlučové kameny, nařídil vyšetření ultrazvukem.

„Ultrazvuk nic neukázal. Poté byl proveden rentgen břicha, po němž bylo zjištěno, že v břišní dutině se nachází nádor,“ řekl ředitel nemocnice Kemer Ramirez.

Jak se ukázalo po dalším zkoumání, nádor byl ve skutečnosti kalcifikovaným plodem. K tomuto jevu dochází, když plod zemře během mimoděložního těhotenství. Označuje se jako lithopedion nebo laicky jako „zkamenělé dítě“.

Kolumbijská média uvedla, že plod se v těle ženy nacházel po 40 let. Pacientka byla podle posledních zpráv převezena do jiné nemocnice, kde podstoupí operaci, při níž jí bude plod z těla vyjmut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám