Hlavní obsah

Lyžař vjel do laviny s kamerou na helmě

Novinky, vps

Do laviny, kterou sám spustil, vjel o víkendu nedaleko Denveru Američan Lance Light. Lyžaři se ale nic nestalo, včas totiž otevřel protilavinový airbag, který ho udržel nad sněhem, napsal server stanice CBS4.

BEZ KOMENTÁŘE: Lyžař vjel do laviny, vše natočila kamera na jeho helmě

 
Článek

Light se i přes zprávy o lavinovém nebezpečí rozhodl vydat se s kamarádem mimo sjezdovky. Dle svých slov si dobře uvědomovali všechna rizika a byli na ně připraveni.

S lavinou se nakonec jeden z nich opravdu setkal, a to konkrétně Light, který si na rozdíl od svého kamaráda vybral prudší sjezdovku. V okamžiku, kdy spatřil valící se sníh, se rozhodl skočit z menší skály, jinak by prý riskoval, že ho lavina zavalí a nepodaří se mu uniknout.

Jakmile dopadl do sněhu, který ho okamžitě začal obklopovat, spustil protilavinový airbag ukrytý ve speciálním batohu. Ten ho udržel nad sněhem a zachránil ho.

Mohlo to dopadnout hůře

„Když se podíváte na video pořádně, vidíte, že jedu přes stopy ostatních lidí, kteří tu lavinu nespustili,“ vysvětloval Light, proč se rozhodl pro svou trasu.

Američan přiznal, že mohl udělat věci jinak. Byla to pro něj ale lekce, kterou nikde jinde nedostane, a doufá, že se z ní poučí ostatní.

Aaron Davidson ze záchranné služby okresu Grand County, který se lavinami zabývá a na místo nehody dorazil, lavinu označil za středně velkou. V některých místech byla dva až dva a půl metru hluboká a lehce podle něj mohla někoho zranit nebo dokonce pohřbít pod sebou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám