Hlavní obsah

Norská televize odvysílá pětihodinovou výrobu svetru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norská veřejnoprávní televize NRK v noci na sobotu odvysílá zhruba pětihodinový přímý přenos věnovaný výrobě tradičního norského svetru. Televize tak naváže na své dřívější nezvykle dlouhé pořady, v nichž diváci mohli sledovat kupříkladu několikadenní plavbu lodí, cestu vlakem či plápolající oheň.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V nejnovějším pořadu se norští výrobci svetru pokusí překonat rekord Australanů, kterým se v roce 2004 podařilo dokončit svetr za čtyři hodiny 51 minut. Za tento časový úsek museli zvládnout ostříhat ovci, zpracovat vlnu a svetr uplést.

Kanál NRK uvedl, že přímému přenosu bude předcházet více než čtyřhodinový dokument o pletení. Do svetru bude kupříkladu oblečena motorka Harley Davidson, diváci se budou moci naučit různé pletařské techniky, dozvědět se více o výrobě typických norských palčáků z oblasti Selbu a o historii pletení či si prohlédnout klasickou i nejnovější pletenou módu na přehlídkových molech.

Podle producenta NRK Runeho Möklebusta se jedná o "běžný televizní pořad, pouze velmi pomalý, ačkoli pletaři svetru budou pracovat, jak nejrychleji dovedou". Právě Möklebust je otcem myšlenky takzvané pomalé televize, s níž stanice NRK slavila úspěchy již v minulosti.

Projekt zaujal ve světě

V roce 2009 Norové sedm hodin sledovali malebnou cestu vlaku po 371kilometrové trati bergenské železnice a v červnu 2011 pak 134hodinové dobrodružství plavby oblíbené výletní lodi mířící z druhého největšího norského města Bergenu podél západonorského pobřeží daleko za polární kruh do severonorského města Kirkenes.

Letos v únoru si vyznavači tohoto druhu zábavy mohli užít dvanáctihodinový pohled na hořící oheň, který doprovázela hudba, poezie i rady odborníků týkající se kupříkladu skladování či sekání dříví. Pořad si tehdy naladilo takřka milión lidí, tedy pětina obyvatel Norska.

Konceptu pomalé televize, jakkoli se může zdát nudný, si postupně všímají i v zahraničí. Práva na projekt televize NRK nedávno koupila americká produkční firma LMNO, která s ním chce prorazit na americkém trhu. Deník The Wall Street Journal zase požádal o exkluzivní práva na novinky o příštím pořadu pomalé televize stanice NRK.

Svetr je symbol Norska

Norský pletařský večer začne dokumentárním pořadem o pletení na prvním programu televize NRK v pátečních 19:30 a od 20:05 bude pokračovat na kanálu NRK2. Přímý přenos pokusu o překonání rekordu při výrobě svetru odstartuje v pletařském muzeu v obci Salhus u Bergenu přesně o půlnoci, kdy jediný člověk začne stříhat ovci, aby ho vzápětí vystřídalo sedm lidí při česání a předení vlny a pletení. Před východem slunce musí být dílo hotovo. Vysílací čas je vyhrazen až do sobotních 06:00. Přenos bude možné sledovat i na internetu a o nadcházejícím víkendu bude v norské televizi několikrát opakován ze záznamu.

V současné době jsou pletené svetry norským národním symbolem, který je spojen především s lyžařskými sporty a který je hojně využíván při prodeji suvenýrů. Typické norské svetry mají bohatě zdobená ramena a okraje a charakterizují je mimo jiné osmilisté růže a drobné tečky na kontrastním pozadí. Většina těchto vzorů vznikla až v průběhu 20. století, i když některé sahají až do 50. let století devatenáctého.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám