Hlavní obsah

V Praze září 35 obřích světelných instalací

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská metropole se ve čtvrtek poprvé rozzářila tisíci světly. Díky prvnímu festivalu světla tomu tak bude každý večer od 19:30 do 23:30 hodin až do neděle. Světelné show i videomappingy probíhají neustále a jsou zdarma. Rozhledna na Petříně se změnila v maják, na budově Národního divadla se hrají PC hry a historické domy začaly tančit.

BEZ KOMENTÁŘE: Svítící krychle na Staroměstském náměstíVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Jakmile zajde slunce, známé pražské budovy se promění na promítací plátna, roztančí je světelná show doprovázená hudbou a ulice metropole rozzáří nádherné světelné instalace zahraničních i českých umělců. Čtyři videomappingové projekce, tedy hra světel a hudby, které doslova oživují budovy, jsou promítány na divadle Hybernia, Michnově paláci, kostele sv. Ludmily na náměstí Míru a na Arcibiskupském paláci.

Karlův most hlídají dvě obří oči, na fasádě Nové scény Národního divadla si mohou kolemjdoucí prostřednictvím tabletu nebo chytrého telefonu zahrát obří tetris nebo hada, legendární počítačové hry. Tančící dům se poprvé skutečně roztančí a sen autora letenského metronomu V. K. Nováka o propojení paprskem Staroměstské náměstí, skrz Pařížskou třídu až na rameno samotného metronomu, kde se pomocí zrcadla laser zlomí k nebi, promění pořadatelé festivalu Signal ve skutečnost.

BEZ KOMENTÁŘE: Videomapping na Náměstí MíruVideo: Jiří Forman, Novinky

„Jde o vůbec první přehlídku moderního audiovizuálního umění u nás, ze které bychom rádi vytvořili tradici. Chceme vytáhnout lidi do ulic i po setmění. Náš festival je zdarma a nemá žádná omezení. Světelné show běží stále dokola. Lidé budou jen procházet Prahou, která poprvé ožije světlem a nechají se okouzlovat,“ řekl ředitel festivalu Signal Martin Pošta s tím, že světelných atrakcí je umístěno po Praze celkem 35 a na instalaci jejich autoři pracovali celé tři dny, v některých případech i noci.

Na webových stránkách www.signalfestival.com najdou zájemci konkrétní místa světelných instalací, včetně například obří kostky 10x10x10 m³, která na Staroměstském náměstí vytvořila největší virtuální galerii v Česku, mapku dvou tras, které pořadatel doporučuje a informace o doprovodném programu. Jeho součástí jsou například plavby parníky, které nabídnou exkluzivní pohledy na světelné instalace přímo z paluby.

Foto: Signal Festival

Osvětlený Tančící dům

Připraveny jsou i speciální aplikace do chytrých telefonů, které své majitele provedou světelným festivalem. U Rudolfina pak bude po celé čtyři dny stát infocentrum.

„Chceme učinit Prahu atraktivní pro návštěvníky zahraniční ale i tuzemské v období, kdy není hlavní sezóna. Pomáhali jsme jak finančně, tak i s přemlouváním majitelů domů, na které bude přece jen čtyři večery něco intenzivně zářit,“ vysvětlil radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09).

Reklama

Výběr článků

Načítám