Hlavní obsah

Šestimetrový krokodýl uvěznil turistu na dva týdny na ostrově

Novinky, vps

Mnohem dobrodružnější dovolenou, než původně plánoval, prožil jeden novozélandský turista. U pobřeží Austrálie chtěl prozkoumat osamocený ostrůvek a nechal se na něm vysadit. Když ho ale chtěl opustit, narazil na obrovského krokodýla, kolem kterého se na svém vratkém kajaku bál proplout. Až po dvou strastiplných týdnech ho zachránil muž, jenž si ze své lodi všiml turistových světelných signálů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Turista, který je znám jen pod svým křestním jménem Ryan, cestoval podél severního pobřeží Austrálie. Na Guvernérově ostrově patřícím k Západní Austrálii se nechal podle listu The Guardian vysadit z jachty. Na ostrůvku o rozloze asi jednoho kilometru čtverečního se chystal strávit několik dní.

Měl sice zásoby vody a potravin, ale zanedlouho došel k tomu, že pobyt v divočině nezvládne. Rozhodl se proto pádlovat na asi čtyři kilometry vzdálenou pevninu. Jenže v tu chvíli narazil na krokodýla, který mu nedovolil opustit ostrov. Zoufalý Ryan se pokusil odjet hned několikrát, plaz byl ale stále nebezpečně blízko jeho kajaku.

Nezbylo mu tak než se uchýlit hlouběji na ostrov, utábořit se na kopci a doufat, že krokodýl ho nebude následovat tak daleko od vody. Na ostrově začínal podle serveru Perth Now se 160 litry vody, ale se zásobami šetřil. Nevěděl totiž, jak dlouho tam bude. Rozdělal oheň, který se snažil neustále udržovat a doufal, že si ho všimne některá z projíždějících lodí.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Guvernérův ostrov

Jeho úsilí se vyplatilo až tuto sobotu, tedy po dlouhých 14 dnech, kdy si světla všiml okolo projíždějící Don McLeod a vydal se na ostrov.

„Viděl jsem problikávající světlo, tak jsem se rozhodl, že zjistím, o co se jedná. Když jsem přijel, Ryan vyšel z lesa. Vypadal rozrušeně. Neměl na sobě tričko, stejně tak mu chyběla i pokrývka hlavy,“ řekl McLeod rádiu ABC.

Australan dodal, že krokodýla, který turistu po dva týdny trápil, dobře zná. Viděl ho už mnohokrát a u ostrova podle něj žije už několik let. Jednoho dne se objevil těsně vedle jeho 6,5 metru dlouhé lodi. Krokodýl byl téměř stejně velký. McLeod tvrdí, že je to jeden z největších, jakého v okolí kdy viděl.

„Ryanovi se hodně ulevilo. Byl vděčný, že někdo zastavil. Je to velmi, velmi šťastný muž,“ uvedl McLeod s tím, že turistu poté vysadil na pevnině, kde se mu dostalo péče na místní faře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám