Hlavní obsah

Miska připomínající cibulák se může vydražit za cenu 600 nových octavií

Novinky, fis

Bílá miska s modrým zdobením z období, kdy vládl čínský císař Čcheng-chua (mezi lety 1465 a 1487) by se na podzim mohla vydražit za rekordní sumu. Na první pohled může někomu připomínat Čechům dobře známý cibulák. Tenhle kousek je ale přece jen neporovnatelně vzácnější. Nedělní oběd na něm budoucí majitel asi servírovat nebude.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vzácná čínská miska se bude dražit za milióny dolarůVideo: Reuters

 
Článek

„Je to jeden z nejdůležitějších kusů porcelánu dynastie Ming, který za posledních dvacet let máme. Je to takzvaná palácová mísa s motivem květin uvnitř i zvenku. Pochází z období vlády Čcheng-chua, které bylo vrcholným ve zdokonalování umění v císařských pecích v Ťing-te-čenu,“ vysvětlil místopředseda aukční síně Sotheby's Nicholas Chow.

Nenápadná a extrémně cenná miska patřila Rolfu Cunliffovi, bristkému šlechtici a vášnivému sběrateli čínského umění. Očekává se, že by se v říjnu na aukci v Hong Kongu mohla vydražit za více než 10 miliónů dolarů, v přepočtu přes 194,5 miliónu korun. To by znamenalo rekordní částku za předmět z tohoto období čínské historie.

Pokud se skutečně prodá za sumu blížící se 200 miliónům korunám, bude zajímavé porovnání, že by si mohl kupce za tuto sumu pořídit zhruba 600 zbrusu nových vozidel Škoda Octavia v základní výbavě.

Pokud někomu modrý květinový vzor na bílém pozadí připomněl na chvíli sváteční cibulák, není to tak „mimo”, jak by se mohlo zdát. Cibulákový dekor byl totiž inspirován čínským porcelánem a jeho hlavním motivem jsou taktéž květiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám