Hlavní obsah

Obří vojenské vznášedlo přistálo na pláži plné lidí

– Kaliningrad
Novinky, vps

Návštěvníci pláže poblíž Kaliningradu si v neděli chtěli užít poklidný den u vody, byli ale vyrušeni příjezdem vojenského vznášedla třídy Zubr, které je největším vznášedlem na světě. Podle vyjádření ruské flotily bylo vše v pořádku, pláž je podle nich totiž vojenským prostorem, napsal lotyšský zpravodajský server Apollo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obří ruské vznášedlo přistálo na pláži plné lidíVideo: Reuters

 
Článek

Vznášedlo přistálo uprostřed pláže v ruské exklávě a donutilo některé návštěvníky, aby mu utekli z cesty. Mnozí z těch, kteří byli v bezpečné vzdálenosti, si bizarní incident natáčeli na své mobilní telefony.

Mluvčí ruské baltické flotily Andrej Bespalij potvrdil, že vznášedlo patří ruskému námořnictvu. Plavidlo podle něj přistálo na pláži v rámci cvičení. Dodal, že není jasné, proč se civilisté nacházeli na pláži spadající do vojenského prostoru.

Vznášedla třídy Zubr jsou s délkou 57,3 metru (na vzduchovém polštáři) a výškou 22 metrů největším dopravním prostředkem tohoto typu na světě. Maximální výtlak je při plném naložení 555 tun. Stroj pojme až 140 vojáků nebo například tři hlavní bojové tanky.

Nízký přelet stíhačky nad dálnicí

Blízká setkání s vojenskými dopravními prostředky nejsou v Rusku ničím neobvyklým. Loni v srpnu se stalo velmi populárním video, ve kterém proletěl jen pár metrů nad volgogradskou silnicí ruský bitevník Su-24. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Vrtulník letící jen pár metrů nad silnicí vyděsil ruské řidiče

Jen o dva týdny později pak překvapil na silnici z Jekatěrinburgu do Kurganu řidiče velmi nízko letící vrtulník Mi-8. [celá zpráva]

Vznášedlo třídy Zubr

Délka: 57,3 metru

Šířka: 22,3 metru

Výška: 22 metrů

Výtlak při plném naložení: 555 tun

Max. rychlost: 63 uzlů (117 km/h)

Dojezd: 480 km (při rychlosti 102 km/h)

Posádka: 31 členů

Vznášedlo pohání pět plynových turbín (dvě pro zdvih a tři pro pohon, každá má výkon necelých 12 tisíc koní) a tři čtyřlisté vrtule. V současné době je v provozu devět kusů v námořnictvech Ruska, Ukrajiny a Řecka. 

 Zdroj: Wikipedia

Reklama

Související témata:

Související články

Má tank přednost v jízdě? V Rusku ano

Čeští řidiči jsou většinou připraveni na to, že jim cestu zkříží srna, divoké prase nebo jiné zvíře. V ruském městě Nižnij Tagil si motoristé musí dávat pozor...

Výběr článků

Načítám