Hlavní obsah

V Kanadě si najali dron proti berneškám na pláži

Ottawa

Kanadská Ottawa si najala technického nadšence Steva Wambolta, aby jí pomohl bojovat s berneškami. Tito ptáci z čeledi kachnovitých si totiž natolik oblíbili ottawské pláže, že se radnice začala obávat o zdraví občanů a rozhodla se bernešky vystěhovat. Nepochodila však se cvičenými psy, vábničkami ani výstražnou palbou. Zabralo až na dálku pilotované letadélko, tedy dron, který ptáky odhání křikem predátorů.

BEZ KOMENTÁŘE: V Kanadě si najali dron proti berneškám na pláži

 
Článek

"Tohle je opravdu účinné," citovala agentura AFP ottawského radního Boba Monetta.

Letadlo vzlétá každé ráno k parku, který leží na břehu řeky Ottawy na východě města, a přinutí bernešky odletět. Problémem je ale jejich trus, který zamořuje řeku bakteriemi E.coli. Loni kvůli tomu radnice musela pláž na část léta zavřít. Letos k tomu sáhnout nemusela, a to právě díky letadélku, které ptáky plaší už od července.

Původně měl fotit město

Wambolt se k tomuto úkolu dostal náhodně. Původně radnici nabídl své letadlo k pořízení leteckých snímků města. Radní Monette ale hned pochopil, že by se to s ním mohlo zkusit proti berneškám.

Foto: Profimedia.cz

Berneška velká (Branta canadensis)

"O ptácích jsem nevěděl vůbec nic, zato teď jsem expert," řekl Wambolt. Zjistil například, že bernešky nesnášejí černou, stříbrnou ani jasně oranžovou barvu, jelikož jsou to pro ně znaky dravců, jako jsou liška nebo lasice, anebo také lovců, kteří často chodí ve vestách těchto barev. Wambolt tedy odmontoval ze svého letadla kamery a nahradil je reproduktory, z nichž se nad berneškami line křik dravců.

Berneška
Berneška je pták podobný huse, má však černé, šedé či hnědé zbarvení. Vyskytují se spíše v chladném podnebí, typické jsou pro severoamerický kontinent. Bylo zjištěno šest druhů bernešek, některé se vyskytují i v ČR, kde zimují.

Když tento týden letadlo předváděl na pláži, obklopili ho výletníci a zasypali otázkami. Jeden prohodil, že je škoda, že to nefunguje i proti rackům, na což Wambolt odvětil, že racci jsou tvrdohlavější než bernešky. Město na odhánění bernešek vyčlenilo z rozpočtu 30 000 dolarů (přes půl miliónu korun). Wamboltovo letadlo bude v akci až do října a Monette s ním počítá i pro příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám