Hlavní obsah

Paviány v nizozemské zoo zachvátil podivný strach, marně se hledá důvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emmen Dierenpark

Nizozemští zoologové se zatím marně snaží vyřešit záhadu podivného chování tlupy paviánů v místní zoologické zahradě. Zvířata z dosud neznámé příčiny propadla panice a projevují známky traumatu a stresu z hrozby, kterou nikdo neviděl. Informovala o tom agentura AFP.

BEZ KOMENTÁŘE: Paviány v nizozemské zoo zachvátil strach a panika

 
Článek

"Zpanikařili v pondělí večer, začali být hysteričtí a chovat se podivně," řekl zoolog Wijbren Landman o tlupě čítající 112 paviánů, kteří obývají ostrov v zoo Emmen Dierenpark v severní části Nizozemska.

"V úterý a ve středu jen seděli na stromech nebo na zemi, skoro se nehýbali a nežrali," dodal. K návštěvníkům se opice, které se všechny narodily v zajetí, obracely zády.

Zvláštní chování paviánů se opakuje

Podle zoo je to počtvrté za posledních 20 let, co se paviáni v nizozemské zoo začali chovat tímto způsobem. Nikde jinde, ať už ve volné přírodě, nebo v zajetí, ovšem odborníci podobný druh chování u paviánů nezaznamenali.

Zatím se nepodařilo zjistit, co paviány tak vystrašilo, dodal Landman. "Slyšel jsem spoustu teorií, ale nic, co by obstálo," dodal. Mezi nimi nechybí možnost, že paviáni zahlédli nějakého predátora, ať už ve skutečnosti nebo třeba na tričku některého z návštěvníků, anebo že pocítili zemětřesení či jinou přírodní katastrofu.

"Nejšílenějším nápadem bylo, že je vyděsilo UFO," uvedl Landman.

Paviáni už začali jíst

Přestože stále chybí vysvětlení pro jejich chování, paviáni alespoň začali v posledních dnech trochu jíst. "Ve čtvrtek večer snědli pár kousků jablek a dali jsme jim granule s vitamíny a minerály," řekl Landman.

Podle Landmana paviáni ještě nejsou stoprocentně v pořádku, ale jejich stav se zlepšuje.

Reklama

Související témata:

Související články

V Rusku se narodila liligeří trojčata

Když se loni v srpnu v zoologické zahradě v ruském Novosibirsku narodilo mládě liligera, tedy šelmy, jejímž otcem je lev a matkou liger (kříženec lva a tygra),...

Dvouhlavá želva je tahákem zoologické zahrady

Zoologická zahrada v texaském San Antoniu ve čtvrtek veřejnosti poprvé ukázala dvouhlavou želvu, která přišla na svět 18. června. Želva pojmenovaná jako Thelma...

Výběr článků

Načítám