Hlavní obsah

Čecha zachránili Tchajwanci při šíleném pokusu doplout na voru do Japonska

– Tchaj-pej

Český turista se rozhodl přeplout na improvizovaném vratkém voru z Tchaj-wanu do Japonska. Nakonec musel být v neděli zachráněn pobřežní hlídkou. Na Tchaj-wanu muži vypršelo turistické vízum a neměl peníze na letenku. Rozhodl se spustit svůj vlastnoručně postavený vor na vodu v neděli z mysu E-luan-pi, který je nejjižnějším bodem Tchaj-wanu. Informoval o tom server taipeitimes.

Foto: Profimedia.cz

Čech se vydal na velké dobrodružství na improvizovaném voru. Ilustrační foto

Článek

Český dobrodruh se ale daleko nedostal. Cesta po moři do Japonska se ukázala být podstatně náročnější úkol, než si představoval. Muže brzy veslování vyčerpalo a jeho chatrné plavidlo zhotovené z dřevěných klád a polystyrenu se začalo rozpadat.

Krátkou dobrodružnou pouť českého turisty ukončila pobřežní hlídka, která ho nabrala na svůj člun u břehů E-luan-pi a předala ho imigračnímu úřadu k výslechu. Po podstoupení lékařské prohlídky a době strávené v zadržovacím zařízení úřadu by prý měl být z Tchaj-wanu deportován. Hlídku v neděli kolem 11:00 místního času upozornil na trosečníka rybářský člun.

"Jsme 5,5 kilometru od břehů E-luan-pi a vidíme na moři plout cizince na vetchém voru," ohlásil kapitán člunu. Pobřežní hlídka se ihned vydala prohlédnout si nešťastníka zblízka a nevycházela z údivu. "Jak může být někdo tak šílený? Tenhle muž se vypravil na moře na malém voru sestávajícím jen ze svázaných kulatin, naplaveného dřeva a polystyrenu. Když jsme ho našli, jeho plavidlo se již rozpadalo," vypověděl jeden z členů hlídky.

Ještě více zachránce šokovalo, když jim Čech vyprávěl svůj příběh. Při svých cestách po Tchaj-wanu prý zhlédl snímek Pí a jeho život o indickém chlapci plavícím se po ztroskotání lodi na záchranném člunu společně s tygrem a dalšími zvířaty. Film ho inspiroval k zbudování voru z materiálu nalezeného na pláži.

"Asi po hodině veslování jsem ale byl vyčerpaný a už mi nezbývaly žádné síly. Proud zesílil a nemohl jsem dělat nic než se jím nechat unášet," uvedl.

Čech prý přijel na Tchaj-wan v listopadu, ale protáhl svůj pobyt na dobu delší, než mu povolovalo turistické vízum, a utratil všechny peníze, takže nevěděl, jak se ze země dostat. Plavba na voru se mu zdála jako dobrý způsob, jak se přepravit do Japonska, které bylo dalším cílem jeho cesty. Když pobřežní hlídka českého turistu objevila, měl prý v batohu jen pár věcí - tři tchajwanské dolary (asi dvě koruny), pas, nějaké jídlo a vodu a smartphone, který chtěl použít k navigaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám