Hlavní obsah

Šampionát v pojídání potočnice nadchne všechny dietáře

Novinky, vps
Alresford

Pokud se mluví o soutěži jedlíků, většinou se jedná o nezdravá jídla typu hamburger nebo párek v rohlíku. Přesným opakem těchto klání je britský šampionát v pojídání potočnice lékařské. Nasoukat do sebe co nejrychleji dva sáčky této léčebné rostliny sice dá trochu práce, ale soutěžící svému zdraví rozhodně neuškodí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejzdravější soutěž jedlíků na světěVideo: Reuters

 
Článek

Potočnice je často označována jako téměř zázračná bylina. Je vynikajícím zdrojem vitamínu C a E, vápníku, železa, jódu a betakarotenu. Kromě toho zlepšuje zažívání, čistí krev a působí také jako povzbuzující prostředek. Své využití najde i v kuchyni, je vhodná především jako součást salátů.

V poslední dekádě ale potočnice částečně upadla v zapomnění, britští producenti této rostliny se ji proto už několik let snaží opět zpopularizovat. V jihoanglickém městě Alresford proto před několika lety jako součást tradičního festivalu potočnice zavedli soutěž jedlíků.

„Šampionát v pojídání potočnice začal jako legrace. Chtěli jsme vytvořit něco, co by festival každoročně připomenulo a bylo trochu zábavné a soutěživé. Takže tu máme jedlíky, kteří se snaží co nejrychleji sníst dva sáčky potočnice,“ řekl agentuře Reuters Tom Amery, zástupce společnosti Watercress Company, která je jedním z velkých britských producentů potočnice.

Konkurence byla velká

Letos se do soutěže přihlásilo deset účastníků. Očekávání byla velká, sešli se totiž držitel Guinnessova rekordu Sam Batho, loňský vítěz Rajesh Patel a bývalý světový šampión Glenn Walsh.

Ze začátku to vypadalo, že vyhraje 33letý Patel, ale brzy mu došel dech. Vítězství nakonec ukořistil Glenn Walsh, a to dokonce ve světovém rekordu 36 sekund. Jeho recept na úspěch? Před soutěží si dal pár sklenic místního piva, aby si „dobře připravil žaludek a promazal hrdlo“.

Reklama

Výběr článků

Načítám