Hlavní obsah

Nad Španělskem explodoval úlomek komety

Novinky, vps

Meteor tak jasný, že byl vidět napříč téměř celým Španělskem, zachytila v sobotu kamera observatoře La Hita v Toledu. Vstup tělesa do zemské atmosféry byl tak prudký, že meteor, který experti identifikovali jako úlomek komety, okamžitě explodoval a změnil se v obrovskou ohnivou kouli. Informovala o tom španělská mutace deníku Huffington Post.

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Španělskem se objevil jasně zářící meteor

 
Článek

Těleso vstoupilo do atmosféry kolem desáté hodiny večerní nad obcí Villamuelas u Toleda. Poté podle odborníků pokračovalo rychlostí 75 tisíc kilometrů za hodinu směrem k Madridu, než se ve výšce asi 70 kilometrů rozpadlo.

„Náraz byl tak prudký, že těleso okamžitě vybuchlo a vytvořilo ohnivou kouli zhruba sto kilometrů nad Zemí,“ řekl Jose Maria Madiedo z univerzity v Huelvě.

Exploze byla tak jasná, že její pozorování bylo hlášeno i z měst Sevilla, Granada nebo Murcia. Španělský institut pro studium meteorů a meteoritů určil, že těleso pocházelo z komety, která prolétala poblíž Země.

„Zrovna jsem se dívala na oblohu, když v tom se objevil záblesk. Exploze byla tak jasná, že se tma změnila v jasné denní světlo. Křičela jsem, nemohla jsem uvěřit, co jsem právě viděla,“ řekla astronomka Leonor Ana Hernandezová.

Reklama

Související témata:

Související články

Kamera zachytila pád jasného meteoru

Policejní kamery ve služebních vozech obvykle zachycují zločiny, policejní honičky, apod. Kamera v autě náčelníka policie z jednoho amerického městečka však...

Výběr článků

Načítám