Milióny kuchařů a kuchařek po celém světě musely získat zručnost při přípravě dokonalých palačinek mnohonásobným opakováním svých pokusů. Matematikové z Wolverhamptonu ve střední Anglii ale přišli s tím, že ideální placku z mouky a mléka lze stvořit napoprvé po dosazení do rovnice plné proměnných.

Rovnici si nechal vytvořit obchodní řetězec Debenhams a představil ji v pondělí před popeleční středou, s níž končí masopustní období a začíná 40denní velikonoční půst. V Británii na masopustní úterý připravují tradičně právě palačinky.

Vzorec pro ideální palačinku v podání britských matematiků
[10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E)
L
počet bublin v litém těstě
F povedenost obracení palačinek (0-100)
C
konzistence těsta (10)
k
ideální konzistence těsta (5)
T
teplota pánve
m
ideální teplota pánve (192°C)
 S čas odpočinku těsta před smažením (30 vteřin)
 E čas odležení palačinky před konzumací

Čím více se výsledek blíží hodnotě 100, tím je prý palačinka lepší. Nám při pokusu o zhodnocení palačinky vycházela čísla stovce na míle vzdálená. Britské palačinky se sice od těch českých liší, avšak vyzkoušet vzorec si můžete i na naše tradiční palačinky. Třeba budete mít zrovna štěstí.