Hlavní obsah

Novorozená gorila přilákala tisíce lidí do zoo

Praha
Aktualizováno

Poprvé mohli v pondělí návštěvníci pražské zoo vidět dvoudenní gorilí mládě, které ještě ani nemá jméno. Podle ředitele zahrady Miroslava Bobka byl zájem obrovský a největší právě o gorilí dům. Přišlo kolem pěti a půl tisíce návštěvníků. "Ještě nikdy jich tolik v minulých letech na Štědrý den nepřišlo."

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Gorila Kijivu s novorozeným mládětem

Článek

U mláděte, které se Kivuju narodilo v sobotu 22. prosince, se pracovníkům zahrady ještě ani nepodařilo zjistit jeho pohlaví. Gorilí matka k němu ošetřovatele nepouští. "Podle prvních pozorování se zdá, že by to mohla být samička," naznačil ředitel. [celá zpráva]

Během Vánoc ukáže zoo svým návštěvníkům také nové slonice Tamaru a Janitu ze Srí Lanky. Pavilon velkých savců, v němž žijí, se zcela výjimečně otevře ve čtvrtek a pátek 27. a 28. prosince od 9:00 do 12:00. Návštěvníci budou mít příležitost přihlížet cvičení, koupání nebo krmení slonic i dozvědět se vše zajímavé o jejich životě.

Počet návštěvníků je rekordní, i když právě na Štědrý den bývá v zoo vysoká návštěvnost, protože se koná pravidelné vánoční krmení. Lidé mohou zvířatům přinést něco na zub: tvrdé pečivo, čerstvé či sušené ovoce a zeleninu, ořechy nebo piškoty. Při "komentovaném krmení" se dovědí, která zvířata si, podobně jako lidé, pochutnají na Štědrý den na rybě, která "dodržují bonton" ohledně oblečení ke svátečnímu stolu nebo která zvířata zajímá spíše obal dárku než jeho obsah.

Vánoce v zoo

Do brněnské zoo zavítalo přes 1500 lidí, kteří se zúčastnili komentovaného vánočního krmení zvířat. Ve srovnání s loňským rokem se počet návštěvníků snížil o čtvrtinu, a to vlivem náledí a sychraného počasí.

"Skutečně nám dnes počasí nepřálo. I přesto byla zahrada plná, což nám udělalo radost. Tuto akci pořádáme již 15 let a za tu dobu si získala své skalní příznivce," řekl ředitel zoo Martin Hovorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám