Hlavní obsah

Lední medvíďata v brněnské zoo za sebou mají prvních pět dnů

Právo, Petr Kozelka
Brno

Mírný optimismus panuje zatím v brněnské zoo, kde o víkendu lední medvědice Cora porodila dvojčata. Malí chlupáči za sebou úspěšně mají prvních kritických 24 hodin a po pěti dnech na světě vypadají životaschopně. Pokud medvíďata přežijí, bude se v zoo opakovat úspěch z roku 2007, kdy v Brně odchovali dvojčata Billa a Toma. Jejich dovádění si tehdy nenechaly ujít desítky tisíc lidí a výběh byl neustále obsypán nadšenými návštěvníky.

V brněnské zoo se narodili lední medvědiVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Nejhorší je pro medvíďata první den, kdy se rozhoduje o tom, jestli budou schopna se napít a jestli má matka mléko. Nebezpečný je i první týden, kdy si medvíďata musí osvojit stereotyp pravidelného kojení. Pokud to zvládnou, je velká naděje, pokud malí nedostanou nějakou infekci nebo se něco nestane s matkou, že budou v pořádku,“ doufá ředitel zahrady Martin Hovorka.

Všechno dění v porodním boxu snímá online kamera, takže život medvíďat a jejich matky mohou sledovat jak ošetřovatelé, tak všichni zájemci na webu zoobrno.cz.

„Matka má nyní asi 500 až 600 kilo, mláďata při narození váží 800 gramů, vešla by se do dlaně,“ řekl Hovorka. Pro Coru to byl už její pátý porod, úspěšně byla odchována zmíněná dvojčata Bill a Tom, jinak mláďata nepřežila.

„Kupříkladu loni byla hned po porodu zticha, letos jsou velice hluční, což je dobré znamení,“ pochvaluje si ředitel.

 Medvíďata skončí v jiné zoo

Oproti loňskému roku došlo při přípravách na porod k několika změnám. Změnila se krmná dávka pro Coru, zvýšený podíl ryb byl doplněn vařeným masem, ovocem, červenou řepou a další zeleninou. Pro návštěvníky pak byla uzavřena cesta kolem výběhu a omezení bude trvat i v následujících týdnech. Pokud se podaří medvíďata odchovat, určitě najdou místo v některé z evropských zoo.

„Bohužel si je nemůžeme nechat, kdybychom měli budovat nový výběh, přišlo by to na sto miliónů korun, a to by byl jen takový průměrný prostor. Nejdražší je tam technologie, protože musí mít bazén a filtrace vody je pak hodně náročná,“ vysvětlil Hovorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám