Hlavní obsah

Nejsilnějším pivem světa se stal Armageddon, má 65 procent alkoholu

Novinky, Jakub Kynčl
Aberdeen

Pijáci piva mají novou pochoutku, kterou mohou vyzkoušet. Rozhodně se však nedoporučuje vypít půllitr tradiční rychlostí. Ba co víc, ono by vás to vyšlo pořádně draho. Nové pivo skotského pivovaru Brewmeister Brewery má 65 procent alkoholu a láhev o objemu 330 mililitrů bude stát 40 liber (asi 1250 korun). Nese příznačný název Armageddon.

Foto: SWNS, Profimedia.cz

Armageddon má podobný obsah alkoholu jako třeba absinth.

Článek

Pivní nápoj bude k ochutnání poprvé na pivním festivalu ve skotském městě Inverness 3. listopadu. Ačkoliv ještě oficiálně není rekord "nejsilnějšího piva" potvrzen zástupci Guinnessovy knihy rekordů, je více než pravděpodobné, že se tam velmi rychle zapíše.

Otázkou je, na jak dlouho. Donedávna byl rekordmanem pivovar Brewdog se svým pivem The End od History (Konec historie), které mělo 55 procent alkoholu. Dá se očekávat, že tímto souboj nekončí.

A jakým způsobem vzniká pivo s tak vysokým obsahem alkoholu? Producenti jej mrazí a posléze odstraňují led, který se v nápoji formuje. Postupně tak v nádobě začíná převládat alkohol, který nemrzne.

Pije se jako brandy

"Toto pivo v sobě ukrývá velké kvality, nicméně jej doporučujeme pít spíše jako brandy než jako pivo," uvedl s úsměvem Jon MacKenzie, který se o pivovar stará.

Pivovar Brewmeister leží na pozemku hradu Kincardine, asi 40 kilometrů od skotského Aberdeenu. Vznikl teprve v létě roku 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám