Hlavní obsah

Dětský balónek vyřadil z provozu hlavní letový radar v Řecku

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Obyčejný nafukovací balónek způsobil během víkendu zkrat, který na více než hodinu znemožnil řeckému řízení letového provozu využívat služeb hlavního civilního leteckého radaru. Většina aténských letů se tak zpozdila zhruba o hodinu.

Foto: Profimedia.cz

Důležitý letový radar dokáže porouchat i úplná maličkost. Dětský balónek...

Článek

Srdce řízení letového provozu v aténském hlavním Letovém informačním centru (FIR) ochromil obyčejný héliový balónek. Pracovníci centra potvrdili, že došlo k závadě na rozvodu elektřiny, ale dále odmítli celou záležitost komentovat.

Podle jiných úřadů radar kontrolující oblast Atén a řecké oblasti Makedonie odstavil okolo sobotního poledne zkrat. Vyřazen z provozu byl následně na více než hodinu.

Podle státního distributora elektřiny DEDIE stál za zkratem balónek potažený hliníkovou vrstvou. Viníkem by tak mohl být dětský balónek. Na nich se často nachází hliníkové ozdoby představující nejrůznější pohádkové postavy, zvířata či konkrétní objekty.

"Žádná letadla se nedostala během výpadku do ohrožení. Kontroloři provozu zůstali s letadly v kontaktu přes vysílačku. Navíc radar nefungoval jen v určitých oblastech. Výpadek bude nyní zkoumat i odborná komise," uvedl pro agenturu AFP zdroj z řízení letového provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám