Hlavní obsah

Curiosity odvysílalo první hudbu z Marsu, lidstvo se moc nepředvedlo

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pasadena

V laboratořích agentury NASA se toto úterý rozléhala hudba z Marsu, a to doslova. Americký rapper Will.i.am totiž premiéroval svou poslední skladbu „Reaching for the Stars“ (Dosáhnout ke hvězdám) prostřednictvím výzkumného vozidla Curiosity, které se v současné době pohybuje po planetě Mars. Zapsal se tak do dějin jako první, kdo debutoval své hudební dílo z jiné planety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rapper Will.i.am premiéroval svou novou skladbu z povrchu Marsu pomocí sondy CuriosityVideo: Reuters

 
Článek

Rapper vlastním jménem William Adams nechal píseň zahrát během konference agentury NASA v kalifornské Pasadeně. Před publikem, v němž bylo i mnoho mladých lidí, uvedl, že chtěl svým hudebním dílem přesáhnout hranice času a kultur.

„Snažil jsem se poukázat na lidskou spolupráci. Zapojil jsem orchestr a něco, co je nadčasové, víte, a taky přenesené do různých kultur. Nezaznívá tam tedy rytmus hiphopu ani taneční rytmus,“ uvedl Will.i.am.

Nakolik se zpěvákovi, který se mimo jiné proslavil jako spoluzakladatel hiphopové kapely The Black Eyed Peas, podařilo vytvořit hodnotné nadčasové dílo, je otázkou. Jak ale Will.i.am sám agentuře Reuters přiznal, k projektu ho vedla především snaha podpořit mladé lidi ve studiu vědy.

Lidstvo už se širému vesmíru hudební tvorbou pocházející z planety Země pochlubilo na pozlacených měděných deskách, kterými jsou vybaveny sondy Voyager a Voyager 2. Obsahují kromě jiných například díla Bacha, Mozarta, Beethovena, Stravinského, ale také třeba píseň Chucka Berryho.

V porovnání s klasiky je Will.i.amův opus spíše opakujícím se banálním harmonickým postupem obohaceným o jednoduchý smyčcový motiv a roboticky naefektovaný vokál, v čemž se věrně odráží vývoj hudebního vkusu mnoha pozemšťanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám