Hlavní obsah

V plzeňské zoo se spářili vzácní indičtí nosorožci

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Těžkotonážní páření v podání vzácných nosorožců indických bylo ve čtvrtek před polednem k vidění v plzeňské zoologické zahradě. Zdejší pár se spářil vůbec poprvé, navíc jsou to jediná zvířata tohoto druhu chovaná v České republice.

Foto: Zoo Plzeň

Páření nosorožců v plzeňské zoo

Článek

„Teď budeme s napětím očekávat, zda z prvního spojení vzejde mládě,“ sdělil mluvčí Martin Vobruba.

Čtyřletá samice Manjula o hmotnosti 1,6 tuny s o šest set kilo těžším a čtyři roky starším partnerem Baabuem nikdy předtím spolu pohromadě nebyla.

„Manjula projevovala všechny znaky říje a pískáním vyzývala samce k páření. Její snaha nevyšla naprázdno, Baabuu byl napřed trochu bezradný, ale pak to vyšlo,“ konstatoval Vobruba. Žádná zvláštní opatření zoo nechystala. „Pouze jsme, aby se omezilo rušení, uzavřeli na čtyři hodiny jednu cestu,“ doplnil Vobruba.

Foto: Zoo Plzeň

Nosorožci indičtí Manjula a Baabuu se pářili v plzeňské zoo

Pokud se zadařilo, přijde mládě na svět za 460 až 490 dní, zoo by tedy dostala v příštím roce neocenitelný vánoční dárek. „Byl by to zcela výjimečný chovatelský úspěch,“ řekl Právu Vobruba.

Na celém světě žije pouhých 2500 jedinců nosorožce indického. V Evropě nyní chová 22 zoologických zahrad celkem 59 kusů. V roce 2010 se narodilo pět mláďat, v roce 2011 dva, letos zatím jediné. V minulosti chovala tyto nosorožce také zoo ve Dvoře Králové.

Reklama

Výběr článků

Načítám