Hlavní obsah

Muž s nejhlubším hlasem na světě zpívá i pod hranicí slyšitelnosti

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské hudební vydavatelství počátkem letošního roku vypsalo soutěž o zpěváka s nejhlubším hlasem, který by zvládl zazpívat tón kontra E s frekvencí 41 hertzů. Tato pro zpěváky extrémně nízká nota je obsažena v nové skladbě De Profundis hudebního skladatele Paula Mealora. Ideální basista se konečně našel, jmenuje se Tim Storms, pochází z USA a jako muž s nejhlubším hlasem vystupuje oficiálně i v Guinnessově knize rekordů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muž se pyšní nejhlubším hlasem na světě a má i rekordní rozsah deset oktávVideo: Reuters

 
Článek

Zpěvák a skladatel Storms, který v příštím týdnu oslaví své 40. narozeniny, totiž dokázal svým neuvěřitelným hlasem zajít až pod spodní hranici slyšitelnosti lidského ucha, která se pohybuje kolem 16 až 20 hertzů. Koncem března letošního roku ve studiu v Missouri vyprodukoval tón o frekvenci 0,189 hertzu, který se tak blíží až ke spodní hranici infrazvuku.

„Můj nejnižší tón je asi tak hluboko, jako byste přidali další klavír a hráli v levé části jeho klaviatury, tedy osm oktáv níž, než je nejnižší tón g na klavíru (kontra G),“ vysvětlil Storms, který se může pochlubit ještě dalším rekordem. Oficiálně má i největší hlasový rozsah, obsáhne totiž deset oktáv od frekvence 0,7973 hertzu do 807,3 hertzu.

Vrozené dispozice

Talent v sobě Timothy objevil už jako dítě, když zpíval na křesťanském dětském táboře. Od té doby se jeho hlas ještě prohloubil. Jeho umění se ovšem nedá naučit, je totiž vrozené. Záleží na velikosti a tvaru hlasivek.

„Když jsem před několika lety zpíval ve sboru, po jednom koncertě za mnou přišel ORL specialista, že musí vidět mé hlasivky. Souhlasil jsem, zavedl mi tedy do nosu a do krku sondy s kamerami, a já tak mohl sledovat své hlasivky na obrazovce. Bylo to sice trochu nechutné, ale zato opravdu skvělé. Řekl mi, že mám hlasivky téměř dvakrát tak dlouhé, než běžně vídá, a hlasivkové svaly jim navíc umožňují mnohem více pohybu,“ uvedl ve středu pro agenturu Reuters Storms.

Na novém albu hudebního vydavatelství Decca Records zpívá Storms hned v několika skladbách od Paula Mealora, který se proslavil v loňském roce, když skládal hudbu ke královskému svatebnímu obřadu prince Williama a Kate Middletonové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám