Hlavní obsah

Před zraky turistů se z ledovce sesunuly tuny ledu

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jasper

V první polovině letošního srpna se návštěvníkům největšího národního parku v kanadské části Skalnatých hor naskytla unikátní podívaná. Před jejich zraky se z hory Edith Cavell utrhla velká část ledovce zvaného Ghost (Duch). Led se s burácením sunul stovky metrů do údolí.

BEZ KOMENTÁŘE: V kanadském národním parku se před turisty utrhla mohutná část ledovce

 
Článek

Někteří z turistů ve čtvrtek 9. srpna v odpoledních hodinách sesuv ledu z ledovce Ghost, který se nachází na východním svahu hory v sousedství mohutnějšího ledovce Angel (Anděl), zachytili na kamery. Jeden z nich uvedl, že v tu dobu během 20 až 30 minut došlo hned ke třem jednotlivým sesuvům, z nichž natočil ten největší.

BEZ KOMENTÁŘE: Pád ledovce z jiného úhlu

Ačkoli množství padajícího ledu na pořízených záběrech budí respekt, o několik hodin později, tedy v brzkých ranních hodinách 10. srpna, se z hory utrhla ještě větší část ledovce. Tuny ledu spustily lavinu, která skončila až v jezeře Cavell, kde způsobila malou vlnu tsunami.

Voda se pak valila ze břehů a zalila část místního parkoviště, silnici i odpočívadla. Sesuv ledovce odřízl také některé turistické trasy, stejně jako místní hostel.

„Nevíme, co způsobilo sesuv tak velkého množství ledu z hory,“ uvedla pro regionální deník Hinton Parklander Pam Clarková, manažerka návštěvnického centra národního parku Jasper.

Letošní srpen je nevyzpytatelný

Letos v srpnu podobné přírodní úkazy postihly národní park Jasper až v neobvyklé míře. Například jen pár dní před pádem ledovce 9. a 10. srpna byla kvůli sesuvu bahna uzavřena jiná silnice v parku. Naštěstí nebyl ani při jednom z incidentů nikdo zraněn.

„Co se týče počasí, rozhodně to byl zatím velmi netypický rok. Byli jsme svědky několika neobvyklých přírodních událostí,“ dodala Clarková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám