Hlavní obsah

Dříve přísně střežený vojenský prostor ovládli chovatelé ovcí a koz

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlobice

Ovenálie Zlobice 2012. Tak se jmenuje největší specializované setkání ovcí, koz, ovčáků, výrobců ovčích a kozích sýrů, pasteveckých psů a vůbec všeho, co k chovu ovcí a koz patří. Koná se každoročně v několik desítek hektarů rozlehlém areálu v lesích na kopci pár kilometrů za Brnem.

Dříve přísně střežený vojenský prostor ovládli chovatelé ovcí a kozVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Zlobice, jak se místo jmenuje, byl přitom ještě před rokem 1989 zcela utajený objekt, který byl kvůli raketové základně a výcvikovému táboru naprosto nepřístupný. Nyní se místo stalo mekkou především drobných chovatelů, kteří berou lásku k mečícím a bečícím zvířatům hlavně jako koníčka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Některá zvířata si zájem návštěvníků vyloženě užívala

„Ovečkám člověk klidně může propadnout. Je to vztah, který se nedá měřit jen penězi, ziskem nebo prospěchem. Takové zvíře, pokud jich není několik desítek či stovek, ale jen pár kusů, je prostě členem rodiny a člověk se k němu tak musí i chovat,“ řekla právu paní Eva Uxová, pracovnice pojišťovny z Prahy, která již 10 let chová v chalupě na Jičínsku tři ovce a jednoho berana. Její názor sdílí v různých obměnách většina z několika desítek vystavovatelů a tisíce návštěvníků, kteří se přijeli do Zlobic podívat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Některá zvířata si zájem návštěvníků vyloženě užívala

Akce se koná po oba víkendové dny a patří k ní i hodnocení plemenných kusů, ukázky spřádání a zpracování vlny či ukázky výroby. Návštěvníci mohou ochutnat kozí a ovčí sýry a vůbec všechny produkty, které ke zmíněným zvířatům patří.

Počty drobných sudokopytníků rostou

„Je potěšitelné, že sice pomalu, ale přece jen dochází opět ke zvyšování stavu chovaných zvířat. U nás je registrováno 35 plemen a odhadem se už chová asi 300 000 kusů. A to je příjemné číslo, když si uvědomíme, že v roce 2000 spadl početní stav až na pouhých 80 000 kusů,“ řekl Vít Mareš, předseda Svazu chovatelů ovcí a koz v ČR.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pracovnice pojišťovny z Prahy paní Uxová doslova propadla chovu ovcí a naučila se jejich vlnu nejen spřádat, barvit a plést z ní svetry, ponožky a mnoho jiného, ale dokonce už bravurně zvládá i jejich stříhání.

Zvyšování počtu stád je dáno zčásti dotační politikou, třebaže příspěvky nejsou zrovna vysoké a dosáhnout na ně je komplikované. Především jde ale o fakt, že se tato zvířata opět doceňují jako tvůrci krajiny. Právě tito drobní sudokopytníci totiž dokážou udržovat louky a pastviny v dobrém stavu, nedevastují ostatní porosty a jejich „práce“ nejenže nezatěžuje životní prostředí, ale ještě je levnější než pořízení motorových sekaček a malotraktorů.

„Sám tento areál je ukázkou, jak jej dokážou zde celoročně chované ovce, které k této krajině neodmyslitelně patří, celoročně udržovat,“ pochvaloval si jihomoravský hejtman Michal Hašek, který pochází z těsného sousedství areálu, obce Drásova, k zemědělství má velmi blízko a na Ovenálie je pravidelným hostem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám