Hlavní obsah

Děda s vnukem vyrazili na bezstarostný let, jejich stroj zavadil o dráty

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monroe

Jen tak se trochu proletět, udělat pár fotek západu slunce, prostě pohoda - tak měl vypadat vyhlídkový let, na který v neděli vyrazil čtyřiaosmdesátiletý Wilbert Matthes se svým dvacetiletým vnukem Ianem Zawackým. Jenže letadlo ve vzduchu zavadilo o dráty elektrického vedení a spadlo. Oba jako zázrakem přežili, uvedl server toledoblade.com.

Letadlo zavadilo podvozkem o elektrické vedení a spadloVideo: LiveLeak.com

 
Článek

Nehoda se stala za klidného dne v americkém Monroe. Dvojice podnikala podobné letecké výpravy pravidelně, tentokrát to bylo ale poprvé, co vzal děda vnuka do svého nového stroje Kitfox. Odstartovali z travnatého pásu patřícího jejich známému, bez cíle se chtěli jen pokochat pohledem na krajinu z výšky a opět přistát na stejném místě.

Přestože je Matthes zkušeným pilotem, dostal se s letadlem příliš nízko. Letěl o jeden a půl až tři metry níž, než původně plánoval. Přitom zavadil koly o elektrické vedení. Letadlo se stočilo doprava a začalo padat do kukuřičného pole na levé křídlo, což muže zřejmě uchránilo od pádu střemhlav a jisté smrti.

Děda ještě nehavaroval

„Myslel jsem, že umřu, jakmile jsem uviděl, že padáme. Úplně jsem zpanikařil,“ popsal dramatické momenty Zawacki, který vše natáčel na svůj mobilní telefon. Ihned po dopadu se ujistil, že má v pořádku nohy, vylezl ven a běžel na pilotovu stranu. Když zjistil, že je dědeček také při smyslech, vytáhl ho z trosek a volal o pomoc. Pád viděl také majitel rozjezdové dráhy, který zavolal záchranku.

Ta přijela během několika minut a oba odvezla do nemocnice. Zawacki utrpěl jen škrábance na nohou a v okolí krční páteře a krátce po ošetření byl propuštěn domů. Jeho děda byl hospitalizován se zlomenou hrudní kostí do pondělí.

Podle Matthesovy manželky neměl její muž za šedesát let, co létá, žádnou nehodu. A v létání bude prý pokračovat i nadále, až se ale zcela uzdraví a opraví letoun. Stejně tak jeho vnuk, který si chce udělat pilotní zkoušky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám