Hlavní obsah

Horská vesnička se chystá na konec světa, apokalypsy má být ušetřena

Bugarach

Jihofrancouzskou vesnici Bugarach poblíž Pyrenejí donedávna nikdo neznal. Když ale stoupenci apokalypsy oznámili, že se sem uchýlí, protože bude místo ušetřeno ničivého konce, vše se změnilo. Hojně ho navštěvují turisté a zvědavci. Lokalita tak čelí tlaku nejrůznějších podivných nápadů. Dá se tak očekávat, že bude ve vísce v inkriminované datum, tedy 21.12.2012, tak trochu těsno. Informovala o tom agentura AFP.

BEZ KOMENTÁŘE: Vesnice Bugarach má jako jediná přežít konec světa

 
Článek

Přes různé problémy spojené s tímto návalem příchozích a přes pobouření některých ze 194 obyvatel starosta Jean-Pierre Delord nelituje, že začal bít na poplach. Před rokem a půl se Delord zmínil o svých obavách, že se do městečka nahrnou stovky, možná až tisíce blouznivců 21. prosince 2012, což je datum známé v některých kruzích jako konec světa.

Od té doby o vesnici psal francouzský i mezinárodní tisk, od New York Times přes Bild, po El País a Daily Telegraph. Podle některých teorií patří vrcholek Bugarachu ležící ve výšce 1231 metrů nad mořem mezi místa, která budou ušetřena. Zjistit, kde se tato informace ale původně vzala, je nemožné.

Foto: Profimedia.cz

Starosta vesnice Bugarach si myslí, že zájem veřejnosti místu prospěje.

V červenci turisté v malých skupinkách, kteří procházeli ulicemi, vysvětlovali, že přijeli ze zvědavosti, když slyšeli, že prý tu jsou "některé bizarní věci, létající talíře nebo esoterické osoby", uvádí Patrick, který sem přijel z pařížského předměstí. Véronique z Bretaně přitahuje hora označovaná za svatou, která prý "vyzařuje mnoho energie". Richard a Karen z Velké Británie, kteří tráví v kraji líbánky, se tomu smějí. "Nikdo nebude věřit, že jsme pár dní po svatbě hledali vesmírné koráby s mimozemšťany," říkají.

Jean-Pierre Delord mezitím na radnici shromáždil pěknou hromádku pošty od nejrůznějších podivínů. Některé dopisy jsou zajímavé: kdosi navrhuje, aby se tu uspořádal koncert Pink Floyd, jiný nabízí těm, kdo mají strach z apokalypsy, že se za ně bude za skromnou částku 60 eur (asi 1500 Kč) modlit... Když někteří chtěli na internetu prodávat "pravé" kameny z Bugarachu, Delord vznesl žalobu. Není však v zásadě proti tomu, aby se archivovaly dopisy, které obsahovaly pisatelovu poslední vůli.

Foto: Profimedia.cz

Někteří se domnívají, že pokud nadejde apokalypsa, bude svatá hora Bugarach ušetřena.

Na jedné pohlednici se například píše o "lidské oběti v lesích". "Ukázal jsem to policii," říká starosta. Nyní je lokalita pod dohledem a začala se tím zabývat vládní komise pro boj proti sektám. "Nepřeji si, aby se naše městečko dostalo do rukou apokalyptických hnutí, která by nás zmasakrovala," pokračuje starosta. Zároveň je ale spokojen s obrovskou publicitou, která podle něho bude trvat i po 21. prosinci.

Někteří obyvatelé pobouřeně usuzují, že ekonomické dopady na Bugarach nevyváží reklamu, kterou považují za neblahou.

"Považují nás za město bláznů a tohle označení nám zůstane," prohlašuje Sigrid Bernard, majitel místního hostelu. Většinu jeho zákazníků teď tvoří esoterici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám