Hlavní obsah

Dívce s osmi končetinami lékaři úspěšně odoperovali parazitické dvojče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Addis Abeba

Sedmnáctiletá etiopská dívka Werkitu Dababaová se narodila s parazitickým dvojčetem v těle. Vypadalo to, jako by měla čtyři ruce a čtyři nohy. V hlavním městě Addis Abebě nyní podstoupila operaci, při které jí lékaři úspěšně přebytečných končetin a vnitřních orgánů zbavili, informovala agentura Reuters.

Dívka měla čtyři ruce a čtyři nohy, lékaři jí přebytečné končetiny odoperovaliVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Unikátní chirurgický zákrok provedli specialisté v etiopské dětské nemocnici 27. června. Dívka musela nejdřív absolvovat celou řadu vyšetření, než jí během osmihodinové operace parazita z těla odstranili. Je to poprvé v historii země, kdy takový zákrok provedli rodilí etiopští lékaři.

„Když jsem byla dítě, myslela jsem, že jsem stejná jako ostatní. Ale tak ve třetí, čtvrté třídě jsem pochopila, že jsem jiná, když se lidé mému zjevu smáli. A v sedmé třídě už jsem to posmívání nemohla vydržet, tak jsem ze školy odešla a od té doby jsem doma,“ řekla Dababaová.

Dívce, které z těla vyčnívaly dvě nadbytečné nedovyvinuté ruce a z pánve dvě nohy navíc, se daří po operaci dobře. Nemocnice jí nyní poskytuje psychologickou pomoc, aby překonala traumata způsobená dřívějším stavem.

Chlapec se šesti končetinami

Podobný případ se stal letos v půlce dubna v Pákistánu. Příbuzenskému páru se tam narodil chlapec se šesti končetinami. Tým lékařů z Karáčí mu čtyři přebytečné krátce po narození odoperoval.

BEZ KOMENTÁŘE: V Pákistánu se v dubnu narodil chlapec se šesti nohama, už je po operaciVideo: columnpk.com

S podobnou deformací se rodí jedno dítě z půl miliónu. Dochází k tomu v okamžiku, kdy se jedno dvojče v děloze matky vyvíjí více, na úkor toho druhého, a kdy se embrya plně neoddělí. Nevyvinuté dvojče je pak označeno za parazita, protože je plně závislé na kompletně vyvinutém plodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám