Hlavní obsah

Zabavte se na víkend nejsložitějším sudoku na světě

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Finský matematik Arto Inkala přišel se sudoku, o kterém tvrdí, že je nejsložitější v historii. Nazval ho Everest a tvrdí, že řádně prověří i ty nejlepší mozky na světě. Běžný řešitel dost možná nemá šanci jej vyluštit. Zkusit si to však můžete i vy.

Foto: Arto Inkala/aisudoku.com

Sudoku Everest je zřejmě nejsložitější na světě.

Článek

Obecně bývají hlavolamy často rozdělovány podle obtížnosti na škále jedna až pět, kde je jednička nejjednodušší a pětka naopak nejsložitější. Inkala se domnívá, že toto konkrétní sudoku se nachází zcela mimo tuto typickou škálu a jeho obtížnost by se dala vyjádřit zhruba číslem 11.

Důvodem, proč je toto konkrétní sudoku tak složité, je velké množství možností, z nichž se musí před každým vyplněním určitého čísla vybírat.

Podle deníku Telegraph je sudoku extrémně složité, protože v naprosté většině tahů má řešitel dvě či více možností, kam může číslo zdánlivě správně vyplnit. Jenže samozřejmě jen jedna varianta je správná, a je tak nutné přemýšlet často nad několika tahy dopředu.

"Je to obtížné říci, zda je určitý hlavolam nejsložitější, protože věřím, že ten doopravdy nejsložitější zatím ještě nebyl objeven. Nejsem si jistý, zda je nemožné toto sudoku vyřešit, ale je v něm tolik možností, že jde určitě o jedno z nejsložitějších, jaké kdy bylo vymyšleno," řekl Inkala pro Telegraph.

Řešení sudoku Everest můžete získat kliknutím na hvězdičku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám