Hlavní obsah

Nadšenci objevili poklad za milióny z dob Caesara, největší svého druhu

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

St. Helier

Největší z Normanských ostrovů, který leží v kanálu La Manche v blízkosti Francie, odhalil některá z tajemství dob dávno minulých. Nadšenci zde v úterý pomocí detektorů kovu nalezli více než 2050 let starý poklad, téměř 50 000 mincí v hodnotě miliónů liber.

Nadšenci našli na ostrově Jersey miliónový poklad z doby železnéVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Reg Mead a Richard Miles z ostrova Jersey, který je spolu s dalšími neobydlenými ostrůvky korunním závislým územím ve vlastnictví Velké Británie, pátrali po pokladu už téměř 30 let a jejich vytrvalost v hledání se jim nakonec vyplatila.

„Narazili jsme na něco tvrdého. Lopatou jsme to posunuli a uslyšeli skřípění kovu. Vypadlo pět mincí z doby železné. Něco takového vás úplně ochromí,“ popsal objev Reg Mead.

Největší hromada mincí v severní Evropě

Každá z mincí má podle odhadů hodnotu až 200 liber (6 500 korun), celý poklad by tak potenciálně mohl stát až 10 miliónů liber (téměř 325 miliónů korun). Nález totiž zřejmě pochází přibližně z roku 50 před Kristem, kdy oblastí procházela římská vojska vedená Juliem Caesarem.

„Jsou od Keltů, od Francouzů, kteří byli v tu dobu napadeni Římany. Je to rozhodně jeden z největších pokladů. Nic podobného nebylo nalezeno více než 50 let. Nikdo z lidí, kteří na objevu pracovali, se s ničím takovým během své kariéry nesetkal,“ uvedl pro agenturu Reuters Neil Maher, restaurátor muzea Jersey, který dohlížel na odhalování mincí.

Podle dostupných informací se zdá, že jde o největší hromadu mincí z doby železné, která kdy byla v severní Evropě nalezena.

Reklama

Výběr článků

Načítám