Hlavní obsah

Paštika naprosto zruinovala novomanželům svatební den i líbánky

Novinky, Markéta Klánská
Letchworth

Líbánky jsou synonymum pro romantiku a šťastné okamžiky plné lásky. Ne ovšem pro novomanžele Hamillovy z Velké Británie. Místo aby si v Las Vegas užívali, byli připoutáni na lůžko hotelového pokoje kvůli otravě ze špatně tepelně upravené paštiky, která se podávala na jejich svatbě. Když se vrátili, zjistili navíc, že se přiotrávilo dalších 49 svatebčanů.

Foto: Profimedia.cz

Paštika, která se podávala na svatbě britského páru, přiotrávila na 50 lidí, nebyla správně tepelně upravená.

Článek

Devětadvacetiletá prodavačka Nicola a 32letý elektrikář Alex Hamill se rozhodli pro svatbu ve čtyřhvězdičkovém hotelu Letchworth Hall v hrabství Hertfordshire, do kterého se zamilovali na první pohled. V tu chvíli ale netušili, co bude následovat.

Na slavnostní hostině pro 118 hostů, která včetně pití stála 5550 liber (177 000 korun), se podle plánu jako předkrm podávala paštika z kuřecích jater. Už na první pohled ale vypadala podezřele.

„Ta paštika vypadala úplně jinak než při předchozí ochutnávce. Dvakrát jsme tedy požádali personál, aby zkontrolovali, že je opravdu vhodná pro konzumaci. Ujistili nás ale, že je,“ uvedla pro deník Daily Mail Hamillová s tím, že si druhý den na paštiku stěžovali a hotel jim dal drobnou slevu.

Dva dny po svatbě, tedy 5. září 2011, novomanželé odletěli do Las Vegas na svatební cestu v hodnotě 2200 liber (70 000 korun). Záhy po příletu ovšem oba ulehli s křečemi v žaludku a s průjmy. Zbytek pětidenního pobytu ani neopustili pokoj a zvládli jíst jen suchý chleba a pít vodu.

Foto: Profimedia.cz

Ze 118 hostů ulehlo s obtížemi 49 lidí, své si vytrpěli i novomanželé.

Zdravotní inspekce, kterou později kontaktovala sestra čerstvě vdané paní Hamillové, odhalila, že paštika v pořádku rozhodně nebyla. Šéfkuchař totiž upravil kuřecí játra pouze při teplotě 60 stupňů, místo 75 stupňů, které odpovídají standardům prevence otravy jídlem.

Případ se tak dostal k okresnímu soudu a hotel byl v polovině května shledán vinným ve dvou bodech týkajících se špatné hygieny. Dostal pokutu v celkové výši 8 300 liber (260 000 korun) a navíc musel uhradit veškeré soudní výlohy ve výši 3 870 liber.

Manželé chtějí náhradu za zničenou svatbu

Hotel už podle poslední hygienické kontroly sjednal nápravu a navíc se Hamillovým a všem svatebním hostům upřímně omluvil. Novomanžele to ale neutěšilo, instruovali tedy právníky, aby na hotel podali další žalobu. Požadují kompenzaci za ztracené úspory, stejně jako za zničený svatební den a líbánky, informoval v pondělí deník Daily Mail.

„Zkazilo nám to vzpomínku na náš velký den, na který jsme šetřili celé roky. Byl zcela zničený, o něčem takovém se mi ani nezdálo. Cítím se tak trapně,“ dodala Hamillová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám