Hlavní obsah

Vlastní narozeniny jsou nejpravděpodobnějším dnem pro úmrtí

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buďte opatrní, až budete příště sfoukávat svíčky na svém narozeninovém dortu. Vědci totiž došli k tomu, že je naše smrt na narozeniny pravděpodobnější, než v jakýkoliv jiný den v roce. A experti nevycházejí z žádného malého vzorku lidí. Studovali totiž více než dva milióny osob během posledních 40 let.

Foto: Profimedia.cz

Pozor na narozeniny, smrt vám hrozí více než v ostatní dny roku. Ilustrační foto

Článek

Několik příkladů pro začátek: William Shakespeare zemřel na své narozeniny 23. dubna 1616, herečka Ingrid Bergmanová zemřela taktéž na své narozeniny, v srpnu roku 1982. V průměru lidé starší 60 let měli o 14 procent vyšší úmrtnost na den svých narozenin, než by bylo obyčejnému dni úměrné.

Infarkty v den narozenin stouply o 18,6 procent, a to jak u žen, tak i u mužů. Mrtvice pak byly pravděpodobnější o 21,5 procenta, převážně pak u žen.

Častěji dochází k nehodám

"Narozeniny končí smrtí častěji, než by se asi dalo očekávat. A toto riziko se ještě zvyšuje s postupujícím věkem," uvedl Vladeta Ajdacic-Gross z univerzity v Curychu.

A jakoby toho nebylo už tak dost, v narozeninový den je o 34,9 procenta větší riziko sebevraždy než v ostatní dny. O 28,5 procenta se zvýší riziko smrti po nehodě nespojené s automobily a o 44 procent roste riziko smrti na následky pádu.

Jídlo či snaha dožít se dalšího roku

"Zdá se, že závěry této studie jsou platné. Existují dvě skupiny - jedna tvrdí, že na narozeniny moc jíte, což zvyšuje riziko smrti. Ostatní tvrdí, že jde jen o jakési placebo. Člověk nutí sám sebe fungovat až do dne svých narozenin. Pak si řekne: 'Dobře, zvládl jsem to a teď odsud mizím'," tvrdí psycholog Richard Wiseman z univerzity v hrabství Hertfordshire.

Zajímavým zjištěním je podle Lewise Halseyho z univerzity v Roehamptonu skutečnost, že muži páchají větší množství sebevražd na své narozeniny. "Možná si myslím, že tato deklamace osobní nespokojenosti v den narozenin přiměje jejich okolí se nad jejich činem více zamyslet," spekuloval Halsey.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám