Hlavní obsah

Číňané prý umí postavit budovu za 24 hodin, trvalo jim to však devět dní

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čchang-ša

Instantní budovy, tak říká čínská stavební společnost svým produktům, které mohou být postaveny bleskovou rychlostí. Že nejde o klam, dokazuje i třípatrová konstrukce, kterou nyní dělníci v provincii Chu-nan vybudovali za devět dní. To by samo o sobě bylo obdivuhodné, kdyby ovšem společnost neplánovala, že bude stát za pouhých 24 hodin.

V Číně staví patrové domy za pár dnů, skládají je jako stavebniciVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Postavit podobnou stavbu pomocí běžných postupů by trvalo minimálně rok, společnost Broad Sustainable Building to ale zvládla za neuvěřitelných devět dní. Přesto její zakladatel miliardář Jüe Čang není zcela spokojený. Dušuje se, že to mohlo trvat pouhých 24 hodin.

Stavba budovy šetrné k životnímu prostředí, která se skládá dohromady z prefabrikovaných modulů podobně jako montovaný nábytek, se údajně protáhla kvůli hustému dešti, problémům s doručováním, státnímu svátku a také nedostatku zkušeností.

Práce probíhají hlavně v továrnách

I tak probíhaly práce poměrně hladce. Stavební jeřáby nejprve umístily na ocelové podpěry moduly o velikosti čtyři krát 15 metrů, které se hladce zapasovaly. Následně je dělníci, kteří pracovali na směny, upevnili. Třetí den už se pak začala pokládat prefabrikovaná střecha.

„Jakmile je jednou veškerý materiál na staveništi, zbývá jen vše poskládat dohromady. Přes 93 procent práce ale probíhá v továrně, kde pracovníci dávají dohromady moduly a pokrývají je pěticentimetrovou vrstvou betonu,“ vysvětlil pro agenturu Reuters produktový manažer společnosti I-čchu Teng.

Třicetipatrový mrakodrap vyrostl v Číně za pouhých 15 dnů

Zdá se, že jsou tyto inovativní stavební postupy opravdu efektivní. V prosinci loňského roku společnost postavila 30patrový hotel během pouhých 15 dnů. [celá zpráva]

Miliardář Čang má ale před sebou ještě velkolepější plány. Koncem roku by rád postavil stavbu s 220 patry, která by se mohla stát největší budovou světa. A nejen to, pomocí modulárního systému a pracovní síly 2000 lidí ji chce vybudovat za pouhé čtyři měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám